България

Продават на търг палата на Баневи с 12 апартамента, видеозала и басейн (Обзор)

  21.03.2019 10:26             
Продават на търг палата на Баневи с 12 апартамента, видеозала и басейн (Обзор)

Обявената цена е 5,79 млн. лв., чакат оферти до месец

Къщата на олигарха Николай Банев и съпругата му Евгения в “Бояна” бе обявена за публична продан от частен съдебен изпълнител.

5 788 107 лв. е началната цена на търга. Оферти се приемат от петък до 22 април. През юли 2016 г. в луксозното имение избухна пожар, но разследването не стигна до подпалвача. После резиденцията бе основно ремонтирана.

Къщата е със сутерен, партерен етаж и още два отгоре, където са апартаментите

Парцелът е 11 486 кв. м, застроената площ - 685 кв. м, а разгърнатата застроена площ на сградата - 2868,92 кв. м, става ясно от обявлението.

Басейнът и къщата имат топла връзка

Официално имотът е собственост на фирмата на Баневи “Партнърс комерс” ЕООД. Вътре има басейн и голяма къща с английски двор и 12 самостоятелни апартамента. Сградата е луксозно обзаведена, между нея и басейна има топла връзка.

Причината имението да бъде обявено за публична продан е изпълнителен лист, издаден от Софийския градски съд на 9 октомври 2018 г.

Фирма М. ПЛОД.Б ЕООД е спечелила дело срещу “Партнърс комерс” на Баневи в арбитражния съд в София. То е заведено заради заем от 15 000 лв. Договорът за него е сключен през 2015 г. Най-общо условията са следните - М. ПЛОД. Б ЕООД дава на “Партнърс комерс” на 3 пъти по 5000 лв. за срок от 1 г. При просрочване се дължи неустойка - 5 пъти по-голяма от заема, или 75 000 лв. Към момента на сключване на договора като управител на “Партнърс комерс” се води синът на Банев, но договорът е подписан с пълномощно от юристката Мария Гъркова.

С времето заради неустойката, лихви, такси, адвокатски хонорари и др. дългът надхвърля 102 000 лв. Според юристи претенции към Баневи имат и други кредитори.

В края на януари съдебни изпълнители описаха имението в “Бояна”. На 8 февруари вещо лице е дало оценка на имота, въз основа на която вероятно е изготвено и обявлението за публична продан.

Къщата се състои от сутерен, партерен етаж и два етажа над него. Сутеренът е 584,28 кв. м. Там има билярдна зала, обособени са помещения за вентилационната инсталация, котелното, пералнята.

Има 3 складови помещения, дизелагрегат, тоалетни и мивки, коридори, стълбище и асансьорна шахта. Гаражът е със самостоятелен вход и към него също има склад.

Застроената площ на партерния етаж по архитектурен проект е 699,90 кв. м. Там са входното фоайе, дневната, трапезарията, кухнята. Има видео зала и топла връзка между нея и дневната.

На партерния етаж е кабинетът на Банев. Има още килер, санитарни възли, 2 стълбища и асансьор.

На етажа над партера (676,65 кв. м застроена площ) са разположени 6 апартамента с тераси и централно фоайе с тераса.

На горния етаж на кота + 7,20 м ( 374,83 кв. м) са разположени още 6 апартамента, дрешник, фоайе, стълбища и асансьор.

Край басейна има фитнес, сауна, санитарни възли, душ и специален вход към къщата от западната страна. До една от терасите се стига по външна стълба. В обявлението на съдебния изпълнител е посочено, че общата разгърната квадратура на сградата (без покривните тераси) е 3148,19 кв. м., а с терасите е 3353,54 кв. м. Първоначално имотът се охранявал от пазач, а сега от фирма. Кандидатите да наддават за имота трябва да внесат предложенията си до месец, считано от 22 март т.г.

Николай и Евгения Баневи са в ареста по дело за участие в престъпна група за присвояване, укриване на данъци и пране на пари. Те бяха задържани в Ница на 26 октомври м.г. Франция ги екстрадира на 6 декември. Според прокуратурата Баневи имат сметки в швейцарска банка, но още не е ясно дали наистина там е имало 1 млрд.лв.