Свят

Малките тайни на японците, с които ще се радвате на крепко здраве поне до 100 години

  20.03.2019 13:20             
Малките тайни на японците, с които ще се радвате на крепко здраве поне до 100 години

Японците са истински шампиони по дълголетие. Средната продължителност на живота в страната на изгряващото слънце е 84 години.  Освен това смело може да се каже, че японците са най-здравата нация на земята. 

Огромна роля за дълголетието им играе правилното хранене, начина на живот, който водят и упражненията, с които се грижат за гръбначния си стълб! 

Японците водят вертикален начин на живот, чайовете им са много по-полезни от нашите, а изкривеният врат се смята за първи признак за здравословни проблеми. Сред тях почти няма хора с наднормено тегло. От 100 човека, само трима може да са пълни, което е три пъти по-малко, отколкото при французите и 10 пъти по-малко, отколкото при американците.

Но това съвсем не е всичко! В страната на изгряващото слънце жените изглеждат много по-млади от истинската си възраст. 45-годишните дами често са бъркани с 25-годишни момичета. Дори 80-годишните баби и дядовци младеят и водят активен начин на живот - играят голф, карат колела и си пийват всеки ден без изобщо да се притесняват! 

Защо нацията, която обича да яде най-много в света, има най-ниски нива на затлъстяване сред всички цивилизовани страни и се характеризира с най-дългата продължителност на живота в света? Днес от jenata.blitz.bg ще се опитаме да ви дадем отговор на тези въпроси, като споделим с вас правилата им за здравословен живот, които ще ви помогнат да доживеете поне до 100 години. 

Правила за здравословен начин на живот

Отиваме до работа с колата, за да стоим цял ден седнали зад бюрото. А за японците автомобилът си остава лукс и всички са свикнали да се придвижват с обществения транспорт. Те стоят прави в метрото и вървят пеша до работното си място, а някои дори работят зад компютъра прави!  

Когато японците се хранят, те се ръководят от правилото за 80%, т.е. не изяждат цялата храна, а оставят малка част от нея. 

правила на здоровый образ жизни

Размерът на чиниите им е много по-малък и вместо с огромни лъжици, те похапват с пръчици. 

здоровый образ жизни

Докато ние умираме за пържени храни, приготвени във фритюрник, японците предпочитат да варят храната си или да я приготвят на пара. А местно мазни супи, те похапват постни бульони от водорасли. 

что едят японские долгожители

Основните продукти в японската кухня са рибата, плодовете, зеленчуците, соята и оризът. Това са нещата, които местните ядат и сутрин, и обед, и вечер. Любимата им риба е сьомгата. Ежегодно един японец изяжда 68 кг. риба. По този начин те буквално се къпят в огромния океан от омега-3 полиненаситени мастни киселини, които се срещат в значителни количества в скумрията, сардината, сьомгата и пъстървата.

Японците обожават водораслите, а тези  растения притежават много ценни хранителни свойства. Осен това не могат да живеят без соята и соевите продукти - супа мисо, сирене тофу и соев сос. Соята е богат източник на протеини, съдържа всички аминокиселини, необходими за организма и е нискокалорийна.  

Ходят по-често в болницата, отколкото на фризьор

В Япония здравеопазването е на много високо ниво. Жителите на тази страна се преглеждат поне 12 пъти годишно, като пациентите имат право сами да избират лекаря, при който да отидат. 

почему в японии долгожители

Чаят като смисъл на живот

Японският чай е много по-полезен от този, който сме свикнали да пием. А нито една чаена церемония не минава без натрошения зелен чай в прахообразна форма матча.

япония страна долгожителей

Японците обожават зеления чай. Пият го по време на хранене, между отделните хранения, рано сутрин, за да събудят организма си и преди лягане, като средство за релакс. В японските ресторанти зеленият чай се предлага безплатно.

Освен зелен чай, японците пият и черен, а през лятото - студен чай от ечемик.

Упражнения за гръбначния стълб

Според лечителя Кацудзо Ниши, първопричината за всички болести трябва да се търси в гръбначния стълб - ако той е здрав, то и цялото тяло е здраво. Той е описал полезните упражнения за разтоварване на гръбначния стълб. Най-ефективното от тях е "Златна рибка". То е наречено така, защото движението на тялото при изпълнението му наподобява това на плуваща риба.  

Техника на изпълнение:

Легнете по гръб на пода или на твърдо и равно място. Повдигнете ръце максимално нагоре и изтеглете максимално гръбначния стълб. Краката трябва да са също изпънати, а глезените оставете под ъгъл 90 градуса, така че пръстите ви да гледат към тавана.

Като начало можете да направите няколко разтягащи движения в различни посоки с цел максимално отпускане на мускулите. Изтеглете двете ръце надясно и приплъзнете едновременно с това и дясното ходило в същата посока, задържайки за 5-7 секунди. Направете същото, но изтегляйки ръцете наляво и придвижвайки лявото ходило в същата посока. Повторете това 5-7 пъти за всяка страна.

Когато приключите с подготвителната част, сложете ръцете си зад тила, притиснете цялото тяло  към пода, а пръстите на краката насочете в посока към главата. От това положение започнете да правите леки поклащания с цялото тяло наляво и надясно, наподобяващи плуване на риба. Правете това 1-2 минути.  

С това упражнение ще подобрите функцията на целия гръбначен стълб, а оттам и цялостното здраве. 

Чистота

Друго нещо, на което японците обръщат огромно внимание, е чистотата. Те се мият два пъти дневно и не им тежи да поддържат безупречен ред и чистота в дома си и на работното място.

Собствениците на магазини мият тротоара пред обекта си, боклукчиите измиват много добре кофите, а служителите на авиокомпаниите ръчно почистват килимите в самолета от най-малките петна. /jenata.blitz.bg