Събития

(ОБНОВЕНА) Започна изграждането на паметник за кинорежисьора Людмил Кирков

  20.03.2019 10:55             
(ОБНОВЕНА) Започна изграждането на паметник за кинорежисьора Людмил Кирков

От днес стартираха строителните дейности по изграждане на паметник-чешма в чест на врачанския кинорежисьор – Людмил Кирков. Към момента градинката пред Дом на науката и техниката се подготвя за отливане на основата, където ще бъде поставен 3-метровия фундамент на паметника.

Успоредно с дейностите ще бъде изградена нова осветителна система, съществуващата настилка ще се подмени, а пространството ще бъде облагородено с нови растителни видове.

Автор на монумента е скулпторът Милен Каменов, като визията му е подчинена на кинолента, съчетаваща чешма и барелеф. На 3-метровия паметник ще бъдат гравирани биографични и кинематографични данни за Людмил Кирков.

Монументът ще бъде открит в Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май. Идеята за изграждането на паметен знак за известния кинорежисьор е на Инициативен комитет, с председател – актьорът, изиграл ролята на Ран във филма „Момчето си отива“ – Филип Трифонов. До момента постъпилите средства по дарителската сметка са близо 7 000 лева.

Бележитият врачанин е автор на 16 знакови за българското кино филми, сред които „Момчето си отива“, „Оркестър без име“, „Матриархат“ и „Селянинът с колелото“.

Всеки желаещ да подпомогне изграждането на паметник-чешмата може да направи това на дарителска сметка: IBAN BG56 UNCR 7000 2523 4044 95 в Уникредит Булбанк.