Свят

"Ислямска държава" се закани да отмъсти за Крайстчърч

  19.03.2019 15:55             
\

Групировката "Ислямска държава" се закани да отмъсти за атаката срещу две джамии в Нова Зеландия в петък, при която бяха убити 50 души. Нападението в новозеландския град Крайстчърч бе извършено от австралийския десен екстремист Брентън Тарант.

"Сцените на убийствата в двете джамии в Нова Зеландия ще събудят изпадналите в летаргия джихадисти и ще мотивират почитателите на халифата да отмъстят", казва говорителят на "Ислямска държава" Аби ал Хасан ал Мухаджер на 44-минутен аудиозапис, качен на медийната платформа Нашир нюз.

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн обеща да не позволи на нападателят, който уби 50 души в две джамии в град Крайстчърч в петък, да получи известността, към която се стреми. Австралийският десен екстремист Брентън Тарант реши да се защитава сам в съда. Новозеландската министър-председателка обеща да направи всичко по силите си, за да не позволи на Тарант да дава израз на своите идеи. "Мога да ви уверя в едно нещо - че няма да ме чуете да произнасям името му", каза тя пред репортери.
Ардърн отбеляза, че нападателят "очевидно е имал редица причини да извърши тази ужасяваща терористична атака. Една от тях е била да спечели популярност", посочи тя и изрази увереност, че това може да не бъде допуснато.

В Нова Зеландия се подготвят първите погребения на убити при атаката. Новозеландските власти са издали 65 визи на роднини на жертви.

Същевременно от групировката "Ислямска държава" увериха, че евакуациите от последния й бастион в Сирия няма да я отслабят. "Мислите ли, че напускането на Багуз от слабите и жалките ще отслаби "Ислямска държава? Не", казва говорителят на групировката Аби ал Хасан ал Мухаджер на запис, разпространен от свързаната с джихадистите медийна организация Ал Фуркан.
През 2014 г. "Ислямска държава" превзе около една трета от Сирия и Ирак. Падането на източното сирийско село Багуз ще лиши групировката от последната територия под неин контрол в двете страни. "Ислямска държава" ще остане заплаха, предупреждават обаче регионални и западни представители.
Подкрепяните от международната коалиция начело със САЩ Сирийски демократични сили затягат обръча около Багуз. На този фон говорителят на "Ислямска държава" Ал Мухаджер призова привържениците на групировката да се мобилизират и да отмъщават в зоните под контрола на доминираните от кюрдите сили, предаде Франс прес.