България

След срещата при Борисов: Няма да има орязани пенсии

  19.03.2019 10:01             
След срещата при Борисов: Няма да има орязани пенсии

Новоотпуснатите пенсии ще бъдат изчислявани и по новата, и по старата формула, като на възрастните ще бъде отпусната по-благоприятната сума. Това каза управителят на НОИ Ивайло Иванов след среща с министър-председателя Бойко Борисов, социалния министър Бисер Петков и синдикатите.

Изчисляването на на парите за старини по двата начина ще се прилага само за хората, които са пресметнали, че са ощетени от новия метод, според който се взема предвид осигурителният стаж само след 2000г. Сметките по старата методика включват годините между 1997 и 1999г., за които има данни в осигурителния регистът на НОИ. От думите на Ивайло Иванов обаче не стана ясно дали ще се зачитат и трите най-благоприятни години преди 1997, които хората доказват с документи от своите работодатели. „Това ще стане с компенсаторни механизми за допълване на разликата“, обясни Иванов. Все още не е ясно и колко време ще продължи гратисният период на пресмятане по двете формули. Сугурно е обаче, че за да бъде използвана старата формула, паралелно с новата трябва да бъдат внесени законодателни промени. Все още няма отпуснати пенсии по новия метод, уточни Ивайло Иванов.

Извънредната среща при премиера Бойко Борисов беше свикана след прогнозата на осигурителния институт, че 31% от новите пенсионери (67 000 души) през тази година ще бъдат ощетени от новата пенсионна формула. Това означава, че поне 20 000 нашенци щяха да получат по-ниски пенсии. Управителят на НОИ посочи още, че бюджетът на инсититута за пенсиии е 10 млрд. лв. и е достатъчен да покрие всички необходими размери на пенсиите.

Социалният министър Бисер Петков добави, че волята на премиера е да не се допуска ощетяване на нито един човек. За да бъде изпълнено поръчението на Борисов разговорите щели да продължат на експертно ниво. "Греши този, който мисли, че сред нас има идиот, който в името на икономия от 9 милиона лева, би допуснал това", добави вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му предстои да бъдат осигурени около 50 млн. лв. за великденски добавки за пенсионерите.

монитор