Събития

Защо избираме евродепутати и какви възнаграждения получават

  18.03.2019 16:39             
Защо избираме евродепутати и какви възнаграждения получават

Евродепутат е представителна длъжност, която населението на всяка една държава – членка на ЕС има право да избере автономно на специално проведени за целта избори. В зависимост от населението на страната, тя е с определен квотен брой представители в общия европейски парламент. Към момента броят на българските евродепутати е 17 и ще се запази и след предстоящите на 26 май избори. Европейският парламент е единствената пряко избирана институция, която представлява гражданите на Европейския съюз. Заедно със съвета на ЕС европарламентът осъществява законодателната власт на съюза.

„Конкурент“ потърси отговорите на най-често задаваните въпроси в обществото по отношение на работата на евродепутатите.

Годишната им заплата е около 150 000 евро

Годишната заплата на евродепутат е около 150 000 евро. Основната месечна заплата на всеки от тях е 8 020.53 евро. Допълнителното възнаграждение за присъствие е 306 евро на ден, което за около 15 работни дни, означава по още 4 590 евро на месец. Това прави общо 12 610.53 евро заплата на месец или около 105 евро на час.

Всеки евродепутат получава отделно и по 21 379 евро месечно за разходи за персонал. С 25% от тези пари могат да се разплащат различни услуги, използвани от евродепутата. Признати офис разходи за година са 4 230 евро.

Статистиката сочи, че пътните разходи за всички събития като пленарни сесии, срещи на комисии, срещи на политически групи, които включват самолетни билети, билети за влак, разходи за пътуване с автомобил до 1 000 км на събития, са около 4 000 евро на месец. Разходите за пътуване извън ЕС пък са 4 264 евро на година или 355.33 евро на месец.

Подобно на членовете на националните парламенти, членовете на Европейския парламент получават редица надбавки, чието предназначение е да се покрият разходите, свързани с осъществяването на техните парламентарни задължения. В това число надбавката за общи разходи в държавата-членка, в която евродепутатите са избрани, е около 4 000 евро на месец. Тези пари са предназначени за технически и административни разходи като поддръжка на кабинет -  от компютърно оборудване до ксерокс хартия. За тези разходи не се изискава финансов отчет в края на месеца, но отпуснатата сума се намалява наполовина за членовете на ЕП, които без основание не присъстват на половината от пленарните заседания за една парламентарна година. Тя тече от септември до август.

Освен надбавките за общи разходи има и такива, покриващи пътните разноски на депутатите и престоя по време на пленарни сесии.

Членовете на европарламента имат право да бъдат подпомагани от личен персонал, който могат свободно да подбират. Това са т. нар. асистенти. Техните заплати също се изплащат от европарламента.

Заседанията се провеждат в Брюксел и Страсбург

Ежемесечните пленарни заседания на ЕП се провеждат в Страсбург, Франция, а извънредните и допълнителни заседания – в Брюксел, Белгия. Европарламентът разполага с офиси и в Люксембург.

Пленарните сесии се провеждат в Страсбург всеки месец в рамките на една седмица от понеделник до четвъртък. Заседанията често продължават до 12 часа през нощта, докато се достигне до окончателно общо решение. Следва една седмица, която депутатите могат да прекарат в страната си, работейки в своя избирателен район или подготвяйки се за следващото заседание на парламента. След нея пък пътуват до Брюксел за заседанията на комисиите, определящи дневния ред на парламента.

Имат задължения поне в 2 комисии

Всеки евродепутат членува в две комисии и е заместник член в още няколко. На заседанията им се разискват теми като връзки с държави извън Евросъюза, бюджетен контрол, правата на жените, регионално развитие, защита на потребителите и др.

Следва още една седмица в Брюксел, в която заседават различните европейски политически групи и обсъждат дневния ред за пленарното заседание в Страсбург следващата седмица. След това всичко започва от начало. В общи линии така протича един работен месец на евродепутат освен през август, когато по правило, Европарламентът почива.

17 са нашите евродепутати

Българските представители в ЕП са 17. Най-много са членовете на Европейската народна партия, в която влизат: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Емил Радев и Владимир Уручев от ГЕРБ, както и Светослав Малинов от Демократи за силна България.

Групата на Прогресивния алианс и демократите в ЕП включва: Петър Курумбашев, Момчил Неков, Георги Пирински и Сергей Станишев /всичките от БСП/.

Част от групата на Алианса на либералите и демократите са: Асим Адемов, Неджми Али, Искра Михайлова, Илхан Кючюк и Филиз Хюсменова, чиято национална партия е ДПС.

Сред групата на Европейските консерватори и реформисти са: Николай Бареков /ББЦ/ и Ангел Джамбазки /ВМРО/.

Четете повече по темата в днешния брой на в. "Конкурент" - всекидневникът на Северозапада.