България

Конфискуват 500 бона от Чолата и Ирена Милянкова

  18.03.2019 12:35             
Конфискуват 500 бона от Чолата и Ирена Милянкова

Бившият мъж на манекенката Ирена Милянкова – Росен Чолов ще се раздели с имущество за над 500 бона, след като Софийският апелативен съд (САС) е уважил иска на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) срещу Чолата.

Процедурата срещу Росен Чолов е по реда на новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Той има повдигнато обвинение от Специализираната прокуратура за организиране на престъпна група и за трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Чолата бе арестуван два пъти в последните години. Той бе уличен от проститутки, работили за него. Моделите разаботвали пребогато и отчитали печалбата на Росен Чолов. След ареста му КПКОНПИ започна проверка на доходите му.

В крайна сметка бяха открити изключително сериозни несъответствия между приходите на Чолов и разходите за 6-членното му семейство. Според справките, за последните 10 години той е похарчил над 330 000 лева за семейството си, като най-сериозно перо на разходите са почивките извън страната.

Решението на магистратите вече е влязло в сила и това означава, че от бившия мъж на Милянкова ще бъдат отнети 503 хил. лв. – паричната равностойност на къщата му в Горна баня, 5000 лева от продажбата на акции във фирма „Еф Ес Инс“, 23 000 лева от две разплащателни сметки и 6000 лева депозит в банка.

Освен това Росен Чолов ще бръкне в джоба си за още 1000 лева за експертизи по делото, 16 бона за разходите на КОНПИ за адвокати и държавна такса от 22 хиляди по сметката на съда. Така общата сума набъбва до 576 000 лева

Интересен е казусът с къщата в Горна баня. Тя бе запорирана от КОНПИ, но се оказва, че имотът няма да бъде отнет от държавата, защото е продаден от частен съдебен изпълнител. За къщата Чолов теглил заем 587 000 лева през 2007 г., но спрял да плаща през 2012 г. Тъй като имотът е купен с банков заем, той не подлежи на отнемане.

Изчисленията на инспекторите на КПКОНПИ, които са потвърдени от съда обаче показват, че през целия проверяван 10-годишен период Ч. и М., с която е живеел на съпружески начала, не са имали достатъчно законни доходи, за да покриват разходите си, включително и вноските по ипотечния кредит. През 2014 година палатът на Чолата е продаден за 400 000 лева. Затова сега той ще плати левовата равностойност според изследването на Комисията за парите, които не може да докаже от легална дейност.

монитор