Здраве

Диетоложка обясни защо кафето трябва да се пие до 10 часа сутрин

  18.03.2019 11:02             
Диетоложка обясни защо кафето трябва да се пие до 10 часа сутрин

За ползите и опасностите от кафето може да се говори безкрайно. Повечето хора по света започват сутринта с чаша ароматно и силно кафе.

Тази напитка наистина освежава и ви позволява да увеличите енергията и да сте по-пълноценни през деня. 

Джесика Сепел, сертифициран диетолог от Австралия, обаче предупреждава, че при неправилна консумация на кафе това може да доведе до висок риск от наднормено тегло и увреждане на черния дроб. Освен това учените са доказали, че твърде много кофеин може да навреди на тялото. 

Експертът препоръчва да се консумира само една чаша кафе дневно и то задължително до 10 часа сутрин. 

„Консумирането на твърде много кофеин може да доведе до увеличаване на кортизола и адреналина, което може да предизвика всякакви хормонални проблеми, в допълнение към увеличаване на теглото“, споделя в блога си диетологът. 

Джесика е на мнение, че пиенето на чаша кафе всеки ден по обяд може сериозно да повлияе на съня и желанието за захар.

По-големият проблем обаче не е самата напитка, а добавките към нея - крем, захар, подсладители. Единственото изключение от напитките, които се сервират в кафетата, е обикновеното черно еспресо.

Ограничение

Пълното отказване от кафето не си струва. Основното нещо е да се спазва мярката. Самата Джесика предпочита да започне деня си с чаша топла вода и лимон, за да забърза метаболизма и едва след това около 9 часа да изпие чаша еспресо с малко количество бадемово мляко.

Но от следобедното кафе трябва да се откажете, защото кофеинът се задържа дълго време в тялото и усложнява процеса на заспиване./zdrave.to