Свят

Терористът от Крайстчърч напазарувал оръжие в мрежата

  18.03.2019 09:47             
Терористът от Крайстчърч напазарувал оръжие в мрежата

Брентън Тарант, 28-годишният австралиец, обвинен в убийството на 50 души при масова стрелба в две джамии в Нова Зеландия, планира да се защитава сам в съда, предаде ДПА.

Адвокатът, който представляваше Тарант на съдебното заседание в събота, каза пред в. "Ню Зийланд хералд", че вече не е защитник на австралиеца.

Ричард Питърс заяви пред вестника, че Тарант е казал, че планира да се представлява сам. По думите му предполагаемият стрелец не изглежда да е умствено нестабилен. Тарант ще се яви във върховния съд на 5 април.

Това поражда опасения, че Тарант ще използва делото като трибуна за изразяване на своите възгледи за превъзходство на бялата раса. Подобно нещо направи норвежкият терорист с крайнодесни убеждения Андерш Брайвик, убил 77 души през 2011 г.

Собственикът на оръжейния магазин "Гън сити" в Крайстчърч каза, предполагаемият стрелец е купил четири оръжия и боеприпаси през интернет, предаде Ройтерс.

Дейвид Типъл добави, че купувачът е предоставил заверен от полицията документ, удостоверяващ правото му да притежава оръжия.

Правителството на Нова Зеландия ще се срещне днес, за да предприеме първи стъпки за промяна на законите за притежание на оръжия.

"Ще гледаме да действаме възможно по-бързо", заяви министър-председателката Джасинда Ардерн пред радио "Ню Зийланд".

монитор