Свят

ЕС се готви за оставка на Тереза Мей

  18.03.2019 09:45             
ЕС се готви за оставка на Тереза Мей

Брюксел се опасява, че Камарата на общините на британския парламент няма да одобри проекта за споразумение с Европейския съюз относно условията за Брекзит, пише британският в. „Обзървър“.

Според публикацията, по време на срещата главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние е заявил, че се съмнява в способността на британския премиер Тереза Май да привлече необходимата подкрепа на депутатите от Камарата на общините и да получи одобрение на сделката преди началото на срещата на ЕС на 21 март. Очаква се на срещата на върха лидерите на страните - членки на общността да одобрят все още неподаденото искане от Обединеното кралство за отлагане на Брекзит. Въпросът е от колко време ще има нужда Лондон и колко ще иска да му предостави Брюксел. Ако сделката бъде одобрена, според Мей ще е необходимо „кратко техническо забавяне“, но ако премиерът отново се провали, тогава страната може да се нуждае от много повече време.

В ЕС се подготвят за евентуална оставка на Тереза Мей, ако Парламентът отхвърли сделката й за трети път, но в Брюксел не изключват, че след следващо поражение британският министър-председател може да подложи проекта за споразумение за Брекзит на четвърто гласуване . Представителите на ЕС, които разговаряха с участниците в срещата на посланиците, предупредиха, че наследникът на Мей може да опита отново да започне преговори отначало, но ЕС няма да приеме такава възможност.

В същото време Мей предупреди в статия, че ако Брекзит бъде отложен толкова дълго, че се наложи Обединеното кралство да участва в европейските избори през май, това ще бъде "ярък символ на колективния политически провал на (британския) парламент".

Мей допълва, че ако британските депутати не подкрепят споразумението й за Брекзит преди срещата на Европейския съвет в четвъртък, Великобритания "няма да напусне ЕС още месеци, ако изобщо някога го напусне".

Очаква се през новата седмица британският премиер да се опита за трети път да спечели одобрението на парламента за своето споразумение.

В четвъртък депутатите гласуваха да поискат Брекзит да бъде отложен. Така вероятно ще бъде избегнато хаотично излизане на първоначално насрочената дата на Брекзит 29 март, но в крайна сметка правото да одобрява или отхвърля евентуално продължаване на срока има ЕС, отбелязва АП.

Британското правителство не разполага все още с подкрепата на достатъчно депутати, за да спечели парламентарното гласуване на споразумението си за Брекзит, но "значителен брой" депутати са размислили и вероятно все пак ще подкрепят документа, заяви финансовият министър на Обединеното кралство Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс.

Британското правителство може да се е отказало да внесе за трети път за гласуване в парламента през следващите седмици споразумението за Брекзит, договорено с ЕС, заяви пред "Скай нюз" министърът на търговията на Обединеното кралство Лиъм Фокс. Дали ще има ново гласуване зависи от това дали ще има мнозинство в Камарата на общините, каза Фокс. "Няма да има никакъв смисъл от гласуване, ако няма никакъв шанс да спечелим", добави той.

Засега няма насрочена дата за трето гласуване в парламента, макар че британските медии тиражираха информация, че това може да стане във вторник.

По-рано беше съобщено, че Европейският съюз е готов да отложи Брекзит за три месеца (до края на юни), така че Великобритания да е напуснала ЕС към момента на първото заседание на новия Европейски парламент, изборите за който ще се проведат в края на май. Ключовият въпрос за ЕС е дали Обединеното кралство ще участва в тях. В Брюксел се страхуват, че работата на Европейския парламент може да бъде парализирана, ако не бъдат избрани депутати от Обединеното кралство, а Лондон се нуждае от дълго забавяне - до края на 2020 година.

монитор