България

Декларациите на над 700 от властта нередовни

  14.03.2019 13:28             
Декларациите на над 700 от властта нередовни

При повече от 700 от декларациите на лица, заемащи висши държавни длъжности за миналата година има или пропуски, или несъответствия. Това отчете шефът на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев при представянето пред депутатите на първия годишен доклад на новия антикорупционен орган за 2018 година.

Досега при проверките, за които отговаряше Сметната палата, цифрите бяха много по-малки, заяви той. Според него тенденцията се дължи на въведените нови декларации и недостатъчно добрата разяснителна кампания. Георгиев уточни, че пропуски са констатирани в декларации на лица от всички кръгове, проверявани от комисията, включително народни представители, министри, зам.-министри, кметове и общински съветници. Всички те трябвало да отстранят нередностите свързани с декларациите им.

Според доклада на комисията за 2018 година са постановени 28 решения с установен конфликт на интереси, докато през 2017 година конфликт на интереси е установен само по три производства. Цифрите говорят за изключително повишена ефективност, констатира Георгиев, по чиито думи това се дължи на приетия от парламента антикорупционен закон, който дава достъп на комисията до източниците на други институции.

монитор