Събития

Вижте къде в Северозапада превръщат боклуците в топлина и електричество

  13.03.2019 14:53             
Вижте къде в Северозапада превръщат боклуците в топлина и електричество

Софийска фирма строи оранжерии в Лом, които ще се отопляват и осветяват с енергия, произведена от преработката на неопасни отпадъци. Намерението си столичаните вече са изпратили в общината.

Парникът ще се намира в промишлената зона и ще произвежда целогодишно. Ще бъде построена и специална инсталация  за добив на електрическа и топлинна енергия от боклуци.  Съоръжението ще има електронен кантар, помещение за приемане на отпадъците, цех за сепарация, участък за балиране и гранулиране на компонентите за рециклиране. Неподлежащите на рециклиране остатъци ще бъдат изгаряни в специална камера. Очаква се да бъде оползотворена цялата произведена енергия, която няма да се продава на други клиенти. Инсталацията ще преработва по 72 тона отпадъци за денонощие, а пълният й капацитет е 72 000 тона годишно. Изграждането ще стане на три етапа.

Намеренията на фирмата са на площадката да бъдат съхранявани и излезли от употреба автомобили до транспортирането им за разкомплектоване. Капацитетът е до  400 бракувани моторни превозни средства годишно.