Konkurent
ТДМ

Събития

Малина Николова взе участие в пресконференция „Създаване на Северозападен регионален борд „Образование-бизнес“

2019-03-15 19:00 220 0

Малина Николова взе участие в пресконференция „Създаване на Северозападен регионален борд „Образование-бизнес“
Малина Николова взе участие в пресконференция „Създаване на Северозападен регионален борд „Образование-бизнес“

Областният управител на област Враца Малина Николова и екип от експерти от Областна администрация - Враца взеха участие в стартираща пресконференция по Проект „Създаване на Северозападен регионален борд „Образование-бизнес“, проведена на 11 март 2019 г.  в Областна администрация - Ловеч.

Проектът се изпълнява от „Форум за наблюдение и анализ на публични политики”, в който партньори са трите областни администрации на Враца, на Ловеч и на Монтана.   Финансирането на проекта е по Приоритетна ос „Ефективно и професионално управление в партньорство с гражданското общество и бизнеса“ на ОП  „Добро управление“ 2014-2020.

В пресконференцията участваха Ваня Събчева, областен управител на област Ловеч, областният управител на Монтана Росен Белчев,  кметът на Ловеч Корнелия Маринова, началникът на Регионално управление на образованието – Ловеч  Еленко Начев, ръководството на проекта от Фондация „Форум за наблюдение и анализ на публични политики“ и Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на област Ловеч.

Основните цели и дейности бяха представени от ръководителя на проекта Асенка Христова. Проектът е на стойност 79 800 лв. безвъзмездна финансова помощ, в това число 85% съфинансиране от Европейски социален фонд в размер на 67 860 лв. и 15% национално финансиране в размер на 11 975 лв.

 „Това, че създаваме Северозападен регионален борд „Образование-бизнес“, като иновативен механизъм за координиране и подпомагане на сътрудничеството между регионалните и местни власти, социалните партньори и бизнеса е изключително важно, както за нас участниците в проекта,  така  и за всички области от Северозападния район, където ще мултиплицираме добрия опит и резултати, формирани на база интегрираните политики между партньорите в проекта“,  изрази становището си при откриването на срещата  областният управител на област Враца.

Добрият опит в сферата на развитието на професионалното образование и обучение на област Враца беше презентиран от Малина Николова.

Областният управител акцентира върху основните стъпки и широкия кръг от участници, включени в  разработената и прилагана Пътна карта на дейностите по Държавния план-прием в област Враца. Анализът, направен на база реализирания план-прием за 5 годишен период, отчита увеличаване на професионалните паралелки за сметка на профилираните.

 „Преминахме през много и различни предизвикателства, преодоляхме съпротивата от страна на училищата, сблъскахме се с липсата на активност от страна на работодателите, но със своите действия убедихме учебните заведения, че приемът трябва да бъде ориентиран единствено в полза на ученика и приобщихме работодателите като ключови участници в процеса. Считам, че представената добра практика на област Враца за координиране и подпомагане на сътрудничеството между местните власти, социалните партньори и бизнеса при формулирането и изпълнението на регионалните политики в областта на професионалното образование и обучение, ще допринесе за ефективното изпълнение на заложените в проекта дейности“,  каза Малина Николова и пожела успех в реализацията на проекта.

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Владимир Уручев: Работих за по-голяма прозрачност  в енергийните сделки на ЕС с останалата част от света ИНТЕРВЮ
2019-03-20 12:00
20 0
ВладимирУручев е евродепутат от ПП ГЕРБ, в групата на ЕНП в Европейския парламент. Член е на комисията по индустрия, енергетика и изследвания, заместник- член на

(ОБНОВЕНА) Започна изграждането на паметник за кинорежисьора Людмил Кирков
2019-03-20 10:55
113 0
От днес стартираха строителните дейности по изграждане на паметник-чешма в чест на врачанския кинорежисьор – Людмил Кирков. Към момента градинката пред Дом на науката и…

Защо избираме евродепутати и какви възнаграждения получават
2019-03-20 10:00
151 0
Евродепутат е представителна длъжност, която населението на всяка една държава – членка на ЕС има право да избере автономно на специално проведени за целта избори.…

Зам.-министър Колева дискутира младежки политики във Враца
2019-03-20 09:00
47 0
В четвъртък заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева ще се срещне с младите хора във Враца, за да представи реализираните дейности на Министерството по…

актуален брой на вестник Конкурент