Konkurent
ТДМ

Събития

Малина Николова взе участие в пресконференция „Създаване на Северозападен регионален борд „Образование-бизнес“

2019-03-15 19:00 279 0

Малина Николова взе участие в пресконференция „Създаване на Северозападен регионален борд „Образование-бизнес“
Малина Николова взе участие в пресконференция „Създаване на Северозападен регионален борд „Образование-бизнес“

Областният управител на област Враца Малина Николова и екип от експерти от Областна администрация - Враца взеха участие в стартираща пресконференция по Проект „Създаване на Северозападен регионален борд „Образование-бизнес“, проведена на 11 март 2019 г.  в Областна администрация - Ловеч.

Проектът се изпълнява от „Форум за наблюдение и анализ на публични политики”, в който партньори са трите областни администрации на Враца, на Ловеч и на Монтана.   Финансирането на проекта е по Приоритетна ос „Ефективно и професионално управление в партньорство с гражданското общество и бизнеса“ на ОП  „Добро управление“ 2014-2020.

В пресконференцията участваха Ваня Събчева, областен управител на област Ловеч, областният управител на Монтана Росен Белчев,  кметът на Ловеч Корнелия Маринова, началникът на Регионално управление на образованието – Ловеч  Еленко Начев, ръководството на проекта от Фондация „Форум за наблюдение и анализ на публични политики“ и Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на област Ловеч.

Основните цели и дейности бяха представени от ръководителя на проекта Асенка Христова. Проектът е на стойност 79 800 лв. безвъзмездна финансова помощ, в това число 85% съфинансиране от Европейски социален фонд в размер на 67 860 лв. и 15% национално финансиране в размер на 11 975 лв.

 „Това, че създаваме Северозападен регионален борд „Образование-бизнес“, като иновативен механизъм за координиране и подпомагане на сътрудничеството между регионалните и местни власти, социалните партньори и бизнеса е изключително важно, както за нас участниците в проекта,  така  и за всички области от Северозападния район, където ще мултиплицираме добрия опит и резултати, формирани на база интегрираните политики между партньорите в проекта“,  изрази становището си при откриването на срещата  областният управител на област Враца.

Добрият опит в сферата на развитието на професионалното образование и обучение на област Враца беше презентиран от Малина Николова.

Областният управител акцентира върху основните стъпки и широкия кръг от участници, включени в  разработената и прилагана Пътна карта на дейностите по Държавния план-прием в област Враца. Анализът, направен на база реализирания план-прием за 5 годишен период, отчита увеличаване на професионалните паралелки за сметка на профилираните.

 „Преминахме през много и различни предизвикателства, преодоляхме съпротивата от страна на училищата, сблъскахме се с липсата на активност от страна на работодателите, но със своите действия убедихме учебните заведения, че приемът трябва да бъде ориентиран единствено в полза на ученика и приобщихме работодателите като ключови участници в процеса. Считам, че представената добра практика на област Враца за координиране и подпомагане на сътрудничеството между местните власти, социалните партньори и бизнеса при формулирането и изпълнението на регионалните политики в областта на професионалното образование и обучение, ще допринесе за ефективното изпълнение на заложените в проекта дейности“,  каза Малина Николова и пожела успех в реализацията на проекта.

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Згориград добави своя принос за победата на...
2019-05-27 17:00
86 0
Згориград добави своя принос за победата на ГЕРБ в община Враца. 150 от гласувалите 388 от планинското село са предпочели кандидатите на управляващата партия. По…

Голямо задръстване на АМ „Хемус“, не тръгвайте по магистралата СНИМКИ
2019-05-27 16:40
189 0
Голямо задръстване има на автомагистрала „Хемус“, алармира редовен читател на „Конкурент“. Трафикът към София е силно затруднен, тъй като има аварирал голям камион веднага след…

В Чирен гласуваха масово за ГЕРБ
2019-05-27 16:30
138 0
Унищожителна победа за ГЕРБ фиксираха избирателите във врачанското село Чирен. От 404 действителни бюлетини в СИК са отчетени 262 гласа за управляващата в момента партия.…

Вижте кой спечели изборите в Челопек
2019-05-27 16:15
188 0
ГЕРБ печели европейските избори в китното врачанско село Челопек. Почти 1/3 от гласувалите 195 души са предпочели кандидатите на управляващата партия, като в селото са…

актуален брой на вестник Конкурент