Лайфстайл

Вижте как търговците ни карат да пазаруваме повече

  11.03.2019 10:42             
Вижте как търговците ни карат да пазаруваме повече

Когато купуваме нещо голямо и скъпо, покупката ни е съзнателна. Но в магазина за хранителни стоки не сме толкова бдителни, а търговците разчитат точно на това.

За неопитния купувачи изглежда, че магазините предлагат огромно разнообразие от опции, с които самият той ще спести пари: програми за лоялност, разпродажби, купони, отстъпки, специални оферти и т.н. По този начин оставяме 1/3 от заплатата си в магазините, като в повечето случаи покупките, които правим, съвсем не са разумни. Често купуваме неща, които по-късно изхвърляме, а понякога дори пръскаме прекалено много пари за промоционални продукти, с които буквално се презапасяваме.

Често изборът на продукти, който правим, се контролира не от нас, а от търговеца. А той определено крие доста неща. Ето едни от най-честите трикове, които прилагат в големите магазини:

Офертите за намаление не винаги дават отстъпка
Пестеливите купувачи обичат промоциите, но никога не четат дребния шрифт. Когато пазарувате, веднага забелязвате ярките ценови етикети, които са прикрепени към рафтовете. Преди да грабнете артикула обаче, трябва внимателно да проучите етикета. Доста често предложения от рода на "купи един продукт, получи отстъпка за втория" е само трик, който да накара потребителя да си вземе нещо, от което изобщо не се нуждае.

Някои магазини понякога дават купони за отстъпка. Но дори и с тях скъпият продукт може да струва много повече от този, който се крие няколко рафта по-долу.

Отделът с цветята е стратегически разположен в началото на магазина
Цветните секции често са разположени в предната част на магазина, за да стимулират импулсивните покупки на букети, растения в красиви саксии и други подаръци. Веднага щом ги видите, ви се приисква да сложите нещо от този щанд в количката за пазаруване.

Въпреки че цветята изобщо не фигурират в списъка ви, най-вероятно ще ги купите. Затова е най-добре да минете през този отдел много бързо, освен ако предварително не сте планирала да си купите някое растение.

1/4 от нещата в кошницата ви за пазаруване не са ви нужни
Около 24% от продуктите, които купувате седмично, отиват в кофата за боклук. Магазините за хранителни стоки очакват клиентите да купуват повече, отколкото всъщност се нуждаят. Затова ги примамват с неустоими промоции.

Музиката играе важна роля в процеса на пазаруване
Собствениците на големите магазини използват много умело музиката. С нейна помощ оказват подсъзнателно влияние на купувачите.

Силните мелодии, които звучат в магазините за хранителни стоки, ни подтикват към бърз избор на стоки. Идеята е да стимулират стреса, което води до импулсни покупки.

Новите каталози с примамливи оферти влизат в сила от средата на седмицата
Сигурно ви се струва странно, че новият каталог на магазина, в който пазарувате, влиза в сила в средата на седмицата. За това си има причина!

Така собствениците примамват клиенти, когато в магазина няма много хора. В средата на седмицата продажбите са най-слаби, докато през уикенда в търговския обект гъмжи от народ.

Онлайн пазаруване
Когато не разполагате с много време, пазарувате онлайн. Дори цените да са като в обикновения магазин, потребителите харчат много повече, за да могат да изпълнят максималната поръчка за доставка.

Запомнете много добре: във виртуалната кошница слагате много повече продукти, отколкото в супермаркета.

Търсене на отдела с млечни продукти
Трябват ви мляко, яйца, масло? В магазина разчитат на това и затова отделът с млечни продукти е забутан в самия край на обекта.

Така вие сте принудени да преминете през безброй изкушения, за да се доберете до това, от което всъщност се нуждаете. И заради едно мляко, кошницата ви се оказва препълнена с куп други ненужни продукти.

Ярките ретро пакети ни удрят по джоба
"Сладоледът от вашето детството", "лимонадата от младостта ви" ... Всичко това е маркетингов трик, с който спомените от детството ни излизат солено. Запомнете добре: магазинът не е място за носталгия, затова най-добре не се поддавайте на сантименталните провокации на търговците!

По-скъпите продукти се подреждат от дясно
По-голямата част от хората са десничари, така че за онези, които работят главно с дясната ръка, е голямо изкушение да вземат първия наличен продукт, който се намира от дясната страна на рафта. Ако искате да се спасите от скъпи покупки, е добре да се научите да обхождате първо щандовете, които се намират от лявата ви страна.

факти.бг