Konkurent
ТДМ

Здраве

Медици предупреждават: Млечните продукти крият ужасни вреди

2019-03-16 04:00 1195 0

Медици предупреждават: Млечните продукти крият ужасни вреди

Изследователи от университета Харвард стигнаха до заключението, че млякото, сиренето и изварата, въпреки полезните си вещества, крият и много опасности за здравето. Това те пишат в материал, публикуван в Journal of the American Medical Association Pediatrics.

В хода на изследването медиците измерили следната закономерност: В страните, в които хората не пият мляко, броят на фрактурите на костите е значително по-малък, отколкото в страни, в които хората активно консумират млечни продукти.

Според експерти, калцият, който обикновено се препоръчва за здравина на костите, е в пъти по-неефективен от витамин D.

Освен, че лекарите съветват да се намали употребата на млечни продукти, те обръщат особено внимание на кашкавала и по-точно отказа от него. Причината за това е, че изобилието от наситени мазнини в него провокира появата на сърдечно-съдови заболявания, води и до запушване на артериите и повишава нивата на холестерола.

Кашкавалът съдържа и голямо количество сол, което се отразява негативно на състоянието на съдовите тъкани и увеличава риска от развитие на хипертония. Кашкавалът, според харвардските медици, е нежелан продукт, освен заради изброеното до тук, а и защото е благоприятна среда за развитието на E. coli.

Трябва да се консумират не повече от четири порции кашкавал на седмица и поради високото съдържание на протеини, което може да наруши функционирането на бъбреците.

По-рано стана известно, пък че млечен или сметанов сладолед може да се яде не повече от два или три пъти седмично без вреда за здравето. Преяждането с него заплашва с раздразнение на стомаха или гастрит.

факти.бг

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
СЗО обяви трите най-полезни диети
2019-05-24 04:00
141 0
Учени от Световната здравна организация посочиха кои са най-добрите диети.  Специалистите са направили подробен анализ на 41 здравословни хранителни режима, след което са изготвили списък. Диетите се оценявали по…

ТОП 5 на естествените енергийни бомби за тялото
2019-05-23 04:00
352 0
На всеки се е случвало да изпита внезапен глад. Най-лесният начин да го задоволим е да доставим енергия на тялото. Но нека да бъде нещо

Плодовият сок скъсява живота
2019-05-21 04:00
403 0
Плодовите сокове могат да бъдат по-опасни за здравето от подсладените газирани напитки, тъй като увеличават риска от ранна смърт, съобщи в."Дейли мейл", цитиран от БТА.…

Учени посочиха зеленчука, който предотвратява рак
2019-05-20 04:00
624 0
Учени от САЩ обявиха какъв вид зеленчуци могат да помогнат, за да се спре развитието на рак. Изследването е проведено от американски учени от държавния…

актуален брой на вестник Конкурент