Konkurent
ТДМ

Здраве

Медици предупреждават: Млечните продукти крият ужасни вреди

2019-03-16 04:00 979 0

Медици предупреждават: Млечните продукти крият ужасни вреди

Изследователи от университета Харвард стигнаха до заключението, че млякото, сиренето и изварата, въпреки полезните си вещества, крият и много опасности за здравето. Това те пишат в материал, публикуван в Journal of the American Medical Association Pediatrics.

В хода на изследването медиците измерили следната закономерност: В страните, в които хората не пият мляко, броят на фрактурите на костите е значително по-малък, отколкото в страни, в които хората активно консумират млечни продукти.

Според експерти, калцият, който обикновено се препоръчва за здравина на костите, е в пъти по-неефективен от витамин D.

Освен, че лекарите съветват да се намали употребата на млечни продукти, те обръщат особено внимание на кашкавала и по-точно отказа от него. Причината за това е, че изобилието от наситени мазнини в него провокира появата на сърдечно-съдови заболявания, води и до запушване на артериите и повишава нивата на холестерола.

Кашкавалът съдържа и голямо количество сол, което се отразява негативно на състоянието на съдовите тъкани и увеличава риска от развитие на хипертония. Кашкавалът, според харвардските медици, е нежелан продукт, освен заради изброеното до тук, а и защото е благоприятна среда за развитието на E. coli.

Трябва да се консумират не повече от четири порции кашкавал на седмица и поради високото съдържание на протеини, което може да наруши функционирането на бъбреците.

По-рано стана известно, пък че млечен или сметанов сладолед може да се яде не повече от два или три пъти седмично без вреда за здравето. Преяждането с него заплашва с раздразнение на стомаха или гастрит.

факти.бг

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Какво е холин и защо ни е толкова нужен
2019-03-25 17:20
131 0
Малко хора знаят, че холинът, който дори не се счита за витамин, играе решаваща роля в работата на човешкия организъм. Днес ще ви разкажем как…

Това са 4-те най-ефективни и здравословни начина да се будим рано сутрин
2019-03-24 04:00
388 0
Много хора, за да не закъсняват за работа, са принудени да станат твърде рано. В резултат на системна липса на сън в средата на деня,…

Диетоложка обясни защо кафето трябва да се пие до 10 часа сутрин
2019-03-23 04:00
479 0
За ползите и опасностите от кафето може да се говори безкрайно. Повечето хора по света започват сутринта с чаша ароматно и силно кафе. Тази напитка наистина…

Откриха лесен начин за намаляване на кръвната захар
2019-03-22 04:00
702 0
Може да намалите нивата на кръвната захар без да прибягвате до лекарства. Лекарите достигнаха до това заключение след поредица от тестове. Тяхното изследване е особено важно…

актуален брой на вестник Конкурент