Здраве

Има скрита отрова в ежедневието ни, която мислим за здравословна

  11.03.2019 10:39             
Има скрита отрова в ежедневието ни, която мислим за здравословна

Чували сме неведнъж, че бялата рафинирана захар е изключително вредна за здравето и води до редица проблеми - диабет, висок холестерол, напълняване, сърдечни проблеми и т.н. Затова и много от нас прибягват до заместители. Но знаем ли точно какво се съдържа в подсладителите, с които заместваме захарта и по-точно в изкуствените като аспартам, цикламат, захарин и др.

Една от най-известните вреди, които подсладителите нанасят е, че засилват апетита, но това не е тяхната основна опасност. Човешкият организъм е адаптиран към усвояването на органични продукти, но не винаги е в състояние да обработи правилно химическите добавки, а подсладителите не са изключение.

Ето защо изкуствените заместители на захарта често причиняват тежки алергични реакции, а някои подсладители дори се натрупват в организма. Изкуствените заместители на захарта се абсорбират, заобикаляйки панкреаса, (поради което се използват в менюто за диабетици), но натоварват изключително много черния дроб, и то дотолкова, че вредата им може да се сравни с тази от приема на антибиотици.

Неслучайно днес няма достатъчно данни, потвърждаващи безопасността за здравето на изкуствените заместители на захарта. Това се е превърнало в индустрия, която трудно може да бъде разбита.

факти.бг