Здраве

Кои бенки трябва да се отстраняват незабавно

  11.03.2019 10:25             
Кои бенки трябва да се отстраняват незабавно

Кожните бенки (невуси) са доброкачествени образувания по кожата, изградени от невусни клетки, които произвеждат пигмент (кафяви бенки) или не произвеждат пигмент (бенки с цвета на кожата). Процесът на образуване на бенки се случва при човека през целия му живот. Повечето бенки се появяват на онези части на тялото, които по-често попадат под въздействието на слънчевите лъчи или при придобиването на изкуствен тен в солариума.

Някои бенки са с повишен потенциал за злокачествена промяна в малигнен меланом. Те се наричат „диспластични".

Какво да правим с бенките и кога е нужно да се притесняваме за тях, обясняват експерти дерматолози:

Ранното оперативно премахване на съмнителни бенки може да бъде в най-добрия случай животоспасяващо, а в най-лошия – просто излишно, но никога не може да провокира появата на злокачествен меланом.

Каква е разликата между обикновена бенка, диспластичен невус и меланом?

Обикновените бенки, диспластичните невуси и меланомите имат различни размери, цвят, форма и структура на повърхностния слой.

Според разположението си в кожата, бенките могат да се разделят на:

- Гранични — кафяви петънца по кожата, при които невусните клетки са разположени на границата между епидермис и дерма;

- Комбинирани — навдигнати възелчета с цвета на кожата или с кафява оцветка, около които е възможно да има кафяв ореол;

- Дермални — навдигнати възелчета с цвета на кожата.

Бенките имат типична еволюция, която е добре да се познава, за да се избегнат излишни тревоги.

Нормално е те да започнат да се появяват през ранното детство, да се появяват повече и да нарастват през пубертета и по време на бременност, да достигнат максималния си брой около 30-годишна възраст, след което постепенно да започнат да намаляват и да достигнат минимума си след 60-годишна възраст.

Обикновено те започват като гранични (кафяви петънца), преминават през комбинирани (кафеникави възелчета) достигат до дермални (възелчета с цвета на кожата), в които постепенно невусните клетки се заместват от съединителна тъкан.

За някои бенки не е нужно да се притеснявате и да правите нещо. Те имат еднакъв цвят, не са травмирани от дрехи и не причиняват естетически дискомфорт. Такива са повечето бенки по тялото.

Но има и други, за които е желателно или наложително да се посъветвате със специалист и да отстраните от тялото си.

Важно е да се знае, че всяка бенка /пигментно петно, или образувание/, която показва подчертани промени по отношение на големина, форма, цвят или показва симптоми на сърбеж или кървене трябва да се приема като суспектна за меланом.

Видове бенки, които е добре да се премахнат:

 

Снимка: Shutterstock

Първо, пациентът може да не ги харесва. Това важи особено за бенките по лицето. Може ли да се отървете от тях? Може и трябва. Но само в специализирано учреждение, където най-напред ще бъде извършен пълен преглед на бенката, а отстраненият материал ще бъде изпратен за хистологично изследване.

На второ място са онези бенки, които постоянно се закачат и търкат в дрехи, например колан или сутиен. Желателно е те също да бъдат отстранени, тъй като честото им травмиране може да доведе до трансформирането на нормална бенка в злокачествена.

Трети в списъка са т.нар. диспластични или меланомо опасни бенки. От самото начало те могат по всяко време да се превърнат в един от най-опасните видове рак.

Бъдете внимателни: всяка бенка може да стане меланом, ако се опитвате да се отървете от нея сами с помощта на така наречените народни методи. Процесът на образуване на меланома може да възникне дори след отстраняването на невус в козметичен салон. Запомнете, че само дерматолози специалисти имат право да отстраняват бенки.

Ако не ви харесва някоя бенка, най-голямата ви грешка ще е да отидете в салон за красота, където няма дерматолог. Най-добре е с всичките си подозрения и страхове да отидете в медицинско учреждение — клиника, медицински център, където работят специалисти. Това е необходимо, за да може веднага след отстраняването на бенката да бъде проведено хистологично изследване на материала, с цел откриването на злокачествени новообразувания.

Кога е необходимо да бъдат отстранявани бенките?

 

Снимка: Shutterstock

Ако бенката се е изродила в злокачествен тумор, отстраняването му се извършва само в болницата и никъде другаде. В този случай всяко забавяне е неприемливо. На кои бенки трябва да се обърне първостепенно внимание, според дерматолозите:

- наличието на асиметрия (бенката е неравномерна — едната нейна част е по-голяма от другата);
- неравни граници на бенката;
- цвят (променен, една част от бенката е по-светла от другата);
- диаметърът на бенката надхвърля 0,5 см.

Тревога трябва да предизвикват и кървенето, лющенето, сърбежа, бързото увеличаване на размера на бенката. В никакъв случай не прибягвайте до самолечение ако имате подозрения, че с някоя от бенките ви нещо не е наред.

Безобидните бенки, които не предизвикват съмнение нито за пациента, нито за специалиста, се отстраняват по няколко начина: използване на скалпел, медицински лазер, електро — или радио вълнова коагулация, под въздействието на студ (криодеструкция). При най-малкото съмнение за злокачествено прераждане лекарят насочва пациента към хирургично отстраняване на невуса.