Здраве

Диетолози посочиха коя част от пилето е най-полезна и коя най-вредна

  06.03.2019 14:53             
Диетолози посочиха коя част от пилето е най-полезна и коя най-вредна

Пилето е един от най-разпространените хранителни продукти у нас. За бройлерите се разказват какви ли не стряскащи версии. Че са бъкани с хормони, че са замразявани по няколко пъти и пр. 

В днешната информация обаче експерти по храненето обясняват каква част от пилето е най-полезна за човешкото тяло и коя най-вредна. 

Още в началото трябва да се посочи, че в сравнение с другите месни продукти, пилето е фаворит. Това се дължи на първо място на факта, че пилето е е достъпен източник на протеини, и че не съдържа толкова много калории. 

Лекарите препоръчват да се замени свинското с пиле, за да нямате проблеми със запушвания на кръвоносните съдове. Но не бързайте да отказвате говеждото месо. В него все пак има доста повече желязо, отколкото в пилешко месо.

Ако се вгледаме в химическия състав на всеки "пилешки" елемент, ще видим, че като процент от мазнините, те са най-малко концентрирани в гърдите и филето. Точно в тази част на пилето е най-малко холестеролът - големият враг на съдовете и сърцето. 

По-малко полезен е пилешкият черен дроб. В него има повече мазнини, отколкото в гърдите, пълен е и с холестерол. Но пък се съдържат достатъчно протеини (19 грама). Черният дроб освен това е богат на желязо, мед и витамин В12.

 

В пилешките крачета и бутчета също има доста мазнини и калории. Съотношението между белтъчини, мазнини, въглехидрати е 16, 10, 0. Както се виждаме в тези части на пилето, съотношението на протеините намалява, те са  материалът за изграждане на мускулите ни.

 

Но най-вредната част от пилето са крилата. На практика те нямат месо. А от мазнините им няма голяма полза. Освен това, за да ги направят по-пикантни, тях ги пържат и сервират в комбинация с висококалорични сосове. Така ползите стават още по-малко. Тази част от пилето не е подходяща за диетично хранене./zdrave.to