Здраве

Клякането лекува сърцето

  06.03.2019 14:39             
Клякането лекува сърцето

Популярна е максимата “Човек остарява с краката си, а не с годините”. Добре известно е, че сърдечносъдовата система включва сърцето и системата на кръвните и лимфните съдове.

Кръвта се движи в затворената циркулационна система под формата на подредени еднопосочни потоци - голямо и малко кръвообращение. Но не толкова добре известно е, че има и периферно вътреорганно сърце, към което физиолозите включват мускулите на долните крайници.

В долната част на тялото артериалната кръв сякаш “засяда” в съдовете на краката (артериовенозни анастомози) и венозният кръвен поток се издига срещу закона на гравитацията, връщайки кръвта към сърцето. Вените помагат да се върне кръвта обратно към сърцето не само и не толкова с помощта на венозните клапи, колкото с мускулите на краката. Скоростта и обемът на кръвния поток зависи от състоянието на мускулите на краката.

Кръвообращението в краката се затруднява поради заседналия начин на живот, наднорменото тегло или общата мускулна слабост. Основната причина за слабите мускули на краката е хиподинамията, т.е. липсата на силови упражнения за мускулите на краката, което води до тяхната атрофия. Затова лекарите и специалистите все по-често препоръчват един вид клякане, което не само подобрява тонуса на краката, но и тяхната визия, защото стяга мускулите.

Техника на приклякането

Най-важното условие за лечебните приклякания е активното диафрагмално издишване със звука “хааа” при изправяне. Това не е натоварване на сърцето, а помощ. Това означава, че “периферното сърце” улавя артериалната вълна от кръвта и я връща обратно в сърцето. Природата не е изобретила никакви други механизми за поддържане на нормален кръвен поток. Затова слабите крака означават слабо сърце!

Какво дават на сърцето прикляканията?

Прикляканията са едни от основните упражнения, които помагат на сърцето, а в случай на сърдечносъдови заболявания - негово лекарство.

Хапчетата, предписани при първите признаци на сърдечна недостатъчност и намаляването на така нареченото физическо натоварване, допринасят за мускулната атрофия и прогресирането на сърдечната недостатъчност. Не се препоръчва на физически увредени хора да правят повече от три серии по 10 клякания през първите дни. Тялото трябва да бъде обучено постепенно и търпеливо. Не бързайте да увеличавате броя на упражненията. Отнасяйте се към себе си и към състоянието си трезво, адекватно и без фанатизъм.

Прикляканията може да се извършват ежедневно на малки партиди: три пъти по 10 приклякания, а след това - пет пъти по 10 приклякания и т.н.

Прикляканията са необходими за тези, които седят много (офис персонал, счетоводители, шофьори и т.н.).

Приклякането може да се замени с бягане, колоездене, плуване, ходене

След като приключите с прикляканията, поставете краката си в студена вода за 5-10 секунди и след това ги изтрийте със суха, груба кърпа. Не забравяйте да втриете масла (крем) в краката (за да не изсушите кожата). След упражненията козметичният ефект на втрития в кожата крем с ароматни ефирни масла е много по-висок, тъй като работещата кожа по-добре абсорбира от крема (маслото) нужните й микроелементи.

Милена ВАСИЛЕВА - здраве.то