Свят

България в топ 5 на страните с добри възможности за износ

  21.02.2019 12:35             
България в топ 5 на страните с добри възможности за износ

Снимка: Atradius, Oxford economics България се откроява в региона с положителни очаквания за ръста на БВП.

България попада в списъка със страни, които могат да заблестят тази година на световния пазар. Въпреки задаващите се тъмни облаци, страната ни се откроява в региона и на глобално ниво като предлага добри възможности за износ. Това показва проучване на застрахователя на търговски кредити Atradius.

Глобалната икономика постепенно започна да губи своите темпове на растеж през 2019 г., което изведе на показ възможните рискове за пазарите. Въпреки че 2018 г. започна добре, търговската война между САЩ и Китай, както и затягащите се глобални финансови условия допринесоха за създаването на несигурност във втората половина на миналата година. Именно несигурността около икономическите политики ще продължи да бъде основна причина на тревогa. Забавянето на темпото на монетарна нормализация от централните банки в развитите пазари, както и рисковете около проблема между САЩ и Китай са само част от факторите, които могат да повлияят върху пазара. Забавените темпове на растеж на икономиката на Средното кралство също ще окажат влияние. Всичко това ще доведе до още повече нестабилни цени на суровините и политическа несигурност. Въпреки лошите новини и задаващите се облаци на икономическия хоризонт, все още има няколко ярки възможности за износ за развиващите се страни. От тях се открояват България, Индонезия, Виетнам, Перу и Мароко, които през тази година ще греят като пазари с добри възможности за растеж и ограничен риск за уязвимост към задаващите се насрещни ветрове.

Източна Европа губи своя напредък като причина за това са санкциите на Русия, както и по-голямото от очакваното свиване на Турция. Затова и

България се откроява в региона

с положителни очаквания за ръста на БВП, които за 2019 г. са 3.5%. Това е ръст от 0.2% в сравнение с 2018 г. Въпреки близостта си с Турция, изгледите са позитивни, благодарение на вътрешното потребителско търсене и фиксираните инвестиции. Освен това, България има устойчива валутна привързаност към еврото, която подкрепя макроикономическата стабилност и намалява валутния риск.

Доходите на домакинствата пък също растат заради увеличилите се заплати и ниските лихвени проценти. Вносът също бележи ръст заради търсенето. Възможностите за износ са големи в сектора на храните и напитките, както и на потребителските стоки за дълготрайна употреба. Инвестициите пък са добри заради изтичащия бюджет на Европейския съюз за периода 2014-2020. Те помагат на сектори като машиностроенето, където

вносът се е увеличил с 13.4% на годишна база за периода януари-септември 2018 г.

Освен него, химическият сектор също разполага с добри условия за развитие, а един от основните ни сектори – селското стопанство - се очаква да продължи своя растеж и да увеличи нуждата от внос на тор.

Виетнам и Индонезия пък се открояват в Азия. За Виетнам очакванията са да има 6.7% ръст на БВП, а за Индонезия – 5.1% през 2019 г. Според анализаторите на доклада Виетнам е икономиката, която е най-силно ориентирана към износ и това ще бъде нейното предимство през тази година. Въпреки че страната се влияе от случващото се между Китай и САЩ, то тя може да спечели от увеличаващите се мита между двете топ икономики. Според UNCTAD Виетнам може да види 5% ръст на износа поради очакваното увеличение на митата на 1 март.

Перу и Мароко са другите страни, които очакват съответно 3.9% и 3.3% ръст на БВП през 2019 г. Те ще бъдат подпомогнати от доброто политическо положение, инвестициите, и развитието на туристическия сектор.

Очакванията за глобалната икономика през тази година са да има диверсификация на търговията, силен растеж на инвестициите, както и динамични вътрешни пазари, които стимулират възможностите, особено в секторите на търговията, ориентирана към потребителите, както и в производството и инфраструктурата.

Страните са избрани на базата на три критерия – стабилен или нарастващ БВП, стимулиран от частното потребление или фиксираните инвестиции. На второ място са устойчивите външни буфери и гъвкав обменен курс, които защитават страната от глобалната несигурност. Третият критерии са стабилните политически и институционални условия.

монитор