Събития

Нанков: Тунелът под Петрохан се превърна в необратим проект

  21.02.2019 11:20             
Нанков: Тунелът под Петрохан се превърна в необратим проект

Проектът за строителството на тунел под Петрохан е необратим, заяви в Монтана зам.-регионалният министър Николай Нанков. При добра организация и преминаване на всички процедури в срок без безкрайни обжалвания, тунелът може да го има след 8-9 години, обяви Нанков.

Той участва в гражданска дискусия  „Европа в моя дом” по въпросите на регионалното развитие, организирана от народните представители Дилян Димитров, Ирена Димова и губернатора Росен Белчев. В дебатите се включиха всички кметове на общини от областта, както и представители на ВиК, пътното управление.
„Тунелът под Петрохан вече не е само предизборна тема. Случва се реално. До месец и половина ще бъде избран изпълнител на предпроектното геоложко проучване. От него тръгва всеки един проект. По тунела под Шипка се работи от 15-16 години, а за тунела под Петрохан истински се работи от година и половина. Оказва се, че Стара планина е основната пречка за интегрирането на регионите”, каза  Нанков.
Проходът се намира на ІV трансевропейски коридор, който е  най-важен към момента в транспортен и в икономически план на територията на България. Той преминава само през държави, членки на Европейския съюз и е най-бързата връзка между страните от Централна Европа със страните от Егейско море и от Близкия изток през Истанбул. Очаква се потокът по него да нарасне на 50 на сто от целия транзитен трафик през страната.

„Не само волята на конкретното правителство, а икономическите и социалните предпоставки на транспортните връзки са направили процеса за изграждане на тунел под Петрохан необратим”, подчерта зам.регионалният министър.
До три месеца ще приключи ремонтът на близо 50-километровата отсечка от южната страна на прохода, гарантира още  Нанков. Тази година ще бъдат ремонтирани още близо 15 километра от пътя, със средства по програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния.
С успешното завършване на тези обекти ще бъде обновен целият проход, след като отсечката на територията на област Монтана беше ремонтирана през 2015 година.

За последните 4 години в област Монтана по програма „Региони в растеж” в различни обекти са вложени  70 милиона лв. Инвестициите по програмата ще продължат. Сключени са общо 17 договора на стойност 60 милиона  лв. 14 от проектите са на общините Монтана, Лом, Берковица, Бойчиновции, Чипровци, Вълчедръм и Вършец и са на стойност 37 милиона лв. 24 милиона лв. пък са за проекти в образованието, здравната инфраструктура. По тях ще бъдат модернизирани 15 училища и детски градини, в които се обучават  6 856 младежи.

„Строителството на пътя Дъбова махала – Монтана се бави заради калпав проект.  Отсечката е с дължина 30 километра и струва 15 милиона лв.”, съобщи зам.министърът.

Дъбова махала – Монтана е част от северния път Монтана – Видин. Той преминава през няколко села в община Монтана и въпреки че е абсолютно забранен за ТИР-ове от там преминават стотици тежки камиони. Къщите на хората са напукани, а всяка пролет жителите на няколко села излизат на бунт срещу огромните коли.

Кметът Живков настоя държавата в лицето на АПИ да прояви по-голяма загриженост за Е79.

„Това шосе е невъзможно за пътуване. Случват се инциденти, хората с леките автомобили не могат да се движат, а държавата от 6 години не е отпускала средства за рязане на избуялите край пътя храсти и почистване на пътните знаци”, каза Живков.