Свят

Комисия в ЕП: 2020 г. да спре смяната на часа

  20.02.2019 11:32             
Комисия в ЕП: 2020 г. да спре смяната на часа

Комисията по земеделие на Европарламента гласува през 2020 г. да спре смяната от зимно на лятно часово време, съобщи евродепутатът Момчил Неков, който е член на комисията.

“Доволен съм, че успях да наложа българската позиция в Комисията по земеделие. Има редица сектори и сфери на живота, където смяната на времето води до умора, намалена производителност и крие рискове за редица групи граждани. Сектор селско стопанство също ще бъде пряко засегнат. По оценки на експерти животновъди годишно в продължение на около 6 седмици лактацията на овцете намалява, а това води до намалена продукция”, каза Неков във връзка с приетото становище.

В гласуването са обсъдени и текстове с препоръка държавите да проведат проучване кое би било най-подходящото за тях време и да се хармонизират помежду си, за да се избегнат нелогични времеви зони. “Държавите членки запазват суверенното си право да изберат в коя часова зона да бъдат. Трябва да се вземат предвид всички последствия за икономиката и търговските отношения при един такъв избор”, каза още Момчил Неков.

Допитване до eвропейските граждани, проведено миналата година, показа, че мнозинството искат тази практика да се прекрати. Анкета у нас също показа, че повечето българи искат да спре местенето на стрелките.

“Превъртането на часовника засяга не само функционирането на вътрешния пазар, но и повдига многобройни опасения относно общественото здраве. Редица проучвания сочат, че броят на инцидентите и сърдечните удари се увеличава през дните след смяна на часовото време”, пък заяви евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Според него държавите членки трябва да могат сами да направят своя избор, но се нуждаят да им бъде предоставено повече време, преди директивата да започне да се прилага.

През септември 2018 г. Еврокомисията предложи ЕС да сложи край на смяната на времето още през март 2019 г. Евродепутатите смятат, че най-реалистично и гладко би било краят на смяната да стане през 2020 г.

24часа