България

Над 2000 аптеки са с четци за различаване на фалшиви лекарства

  20.02.2019 11:02             
Над 2000 аптеки са с четци за различаване на фалшиви лекарства

Над 2000 аптеки са свързани с Националната система за верификация на лекарствата до момента и тя работи стабилно. Те притежават четци, с които могат да бъдат засичани фалшивите лекарства.

В нея са качени данните на над 20 млн. опаковки лекарства, които се отпускат по лекарско предписание. Това съобщи Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ).

Българската система е част от европейската система за верификация на лекарствата, която стартира официално на 9 февруари 2019 година.

“След 9 февруари започна оперативната фаза и тече плавният преходен период за пълно внедряване на системата. В България тя е изградена навреме, тествана е няколко месеца и работи успешно, изцяло според очакванията за този етап”, подчерта Илиана Паунова.

От БОВЛ обявиха, че през първата седмица от работата на системата са забелязани някои технически неточности, свързани най-често с настройките на баркод четците. Софтуерните доставчици на всички потребители на системата са информирани веднага.

“Те имат готовност да съдействат за изчистване на неточностите и да проведат обучение за работа с техните софтуерни приложения”, увериха от организацията.

Системата за верификация на лекарствата е задължителна за всички страни членки на Европейския съюз според Директива 62 от 2011 г. и Делегиран регламент 161 от 2016 г. на ЕС.

Държавните институции в лицето на Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата гарантираха, че е предвиден плавен преход за внедряването на системата у нас и през това време няма да има санкции за аптеки, непокриващи новите изисквания.

монитор