Здраве

Специалисти от Харвард препоръчват пет храни за мозъка

  19.02.2019 14:42             
Специалисти от Харвард препоръчват пет храни за мозъка

Следването на здравословен хранителен модел е най-важната стратегия, за да поддържате работата на мозъка. Той, разбира се, включва много здравословни храни - плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести продукти, зехтин, кафе, чай.

Всички те са богати на здравословни съединения като омега-3 мастни киселини, витамини от В групата и антиоксиданти. Включете колкото можете повече от тези храни в диетата си, за да подобрите функционирането на мозъка.

Изследванията показват, че най-добрите храни за мозъка са същите, които защитават сърцето и кръвоносните съдове. Специалистите от "Харвард" посочват следните:

Зелени, листни зеленчуци

Листните зеленчуци като къдраво зеле, спанак, зелено зеле и броколи са богати на хранителни вещества, които са полезни за мозъка - като витамин К, лутеин, фолиева киселина и бета каротин. Изследванията показват, че тези растителни храни могат да помогнат за забавяне на спада в когнитивните способности с напредване на възрастта.

Мазна риба

Мазните риби са отличен източници на омега-3 мастни киселини, полезни ненаситени мазнини, които са свързани с по-ниски нива на бета-амилоид в кръвта - протеинът, който образува увреждащи плаки в мозъка на пациенти, засегнати от болестта на Алцхаймер. Опитайте се да ядете риба най-малко два пъти седмично, но изберете такава, която е с ниско съдържание на живак - като сьомга, треска, консерви с риба тон и морска треска. Ако не сте фенове на рибата, можете да започнете да приемате хранителни добавки от омега-3 мастни киселини или да изберете растителни източници като ленено семе, авокадо и орехи.

Горски плодове

Флавоноидите - естествените растителни пигменти, които придават нюансите на плодовете, също помагат за подобряване на паметта, показват проучванията. В проучване от 2012 г., публикувано в "Annals of Neurology", изследователи от клиниката "Brigham and Women's Hospital" към Харвард са открили, че жените, които консумират две или повече порции ягоди и боровинки всяка седмица, забавят спада в паметта с до две и половина години.

Чай и кафе

Кофеинът в сутрешната чаша кафе или чай може да предложи нещо повече от краткосрочно повишаване на концентрацията и повдигане на тонуса. В проучване от 2014 г., публикувано в "The Journal of Nutrition", участниците, които са консумирали повече кофеин, са показали по-добри резултати в тестовете за умствено функциониране. Кофеинът също може да помогне да се затвърждаването на нови спомени, според други изследвания. Изследователите от университета "Джон Хопкинс" са помолили участниците да разгледат серия от изображения и след това да вземат плацебо или 200-милиграмова таблетка кофеин. Повече членове на кофеиновата група са успели да разпознаят правилно снимките на следващия ден.

Орехи

Тези ядки са отлични източници на протеини и здравословни мазнини, като могат да подобрят функционирането на паметта. Проучване от 2015 г. на Калифорнийския университет в Лос Анджелис свързва по-високата консумация на орехи с подобрени резултати от когнитивните тестове. Орехите са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, наречени алфа-линоленова киселини, които помагат за понижаване на кръвното налягане и предпазват артериите. Това е добре както за сърцето, така и за мозъка./zdrave.to