Лайфстайл

Ще останете изненадани защо православните християни се кръстят от дясно наляво, а католиците от ляво надясно

  18.02.2019 14:31             
Ще останете изненадани защо православните християни се кръстят от дясно наляво, а католиците от ляво надясно

Сигурно сте забелязали, че ние, православните християни, се кръстим от дясно наляво, а католиците, които също са християни, го правят от ляво надясно. Е, днес ще ви разкажем каква е причината за това. Но нека най-напред се спрем на символиката, която носи самото кръстене. В днешно време това е благословията, която поставя христовият знак върху всеки от нас. Първите християни обаче са се кръстили не поставяйки пръсти на челото, раменете и пъпа, а само с дясна ръка върху челото, като по този начин поставяли върху себе си знака, който ги отличавал от всички останали.

Свидетелства за това датират от 200-а година. По-късно били включени и други части на тялото, но изписването на кръста се е запазило и така хората сами определяли кои са. Свещениците го изпълнявали с по-широк размах – с цяла длан, с три пръста, символизиращи Света Троица или с два пръста. Източноправославните християни благославят от ляво надясно, изписвайки мислена линия отгоре надолу и след това хоризонтална от ляво надясно – точно по начина, по който пишем.

До XVI век всички са се кръстили по един и същ начин – от дясното към лявото рамо, като дори папа Инокентий III специално казал на миряните да го правят по този начин. Той открива символиката в това, че Христос произхожда от евреи, но преминава към неевреите, т.е. от дясно наляво.

И ако до този момент източноправославни и православни християни са се кръстили по един начин, то по-късно е настъпила промяна, най-вече заради политическата история. Така например са били подхващани теми, по които Изтока и Запада да имат различия.

Настъпва момент, в който католическата църква решава да изостави кръстенето с три пръста и отново да се върне към дланта. Дотогава миряните са се кръстили огледално на папата, но той вече не бивало да бъде повтарян по този начин, а отляво надясно. И докато православните християни запазват своята традиция, католиците въвеждат своя нова такава.

Ето това е причината, изцяло политическа, на която дължим изглеждащата в днешно време непреодолима разлика между нашата религия и католицизма. Но тя всъщност е изкуствено наложена, защото е имало време, в които всички сме се самоблагославяли еднакво.

vsyakajena.com