България

Село пропищя от масов мор на кучета

  15.02.2019 16:36             
Село пропищя от масов мор на кучета

Кюстендилското село Соволяно пропищя от масово отравяне на домашни кучета в населеното място. Жертвите вече са не една или две, а поне 16. Последното отровено куче е на Веселка Кискимова, която в петък рано сутринта намира в двора на дома си мъртвото си куче. Жената веднага е подала сигнал до полицейското управление в Кюстендил и кметът на селото, Пламен Илиев. Тялото на поредното отровено животно е изпратено за аутопсия. В рамките на седмица по идентичен начин са починали 16 животни.

Първоначално отровата беше разпръсната в района на детската градина на Соволяно. Това наложи в продължение на цяла седмица децата да не бъдат извеждани в двора на забавачката с цел безопасност.

Последваха редица мерки, сред които на два пъти беше извършвана дезинфекция в района, но без резултат.

„Най-вероятно има психопат от селото, който не спира да разхвърля отрова. Вече стигна до там, че я мята във всеки двор, където има куче. Страхуваме се за живота на всички ни“, коментираха притеснени жители на Соволяно. Част от тях дори спряха децата си от детска градина заради страх от случващото се.

Единодушно жителите на Соволяно са категорични, че е необходима денонощна охрана, която да залови извършителят на зверството.

„Ние започваме да охраняваме селото, след като няма кой да ни помогне. Ще дежурим на смени докато не хванем този психопат“, категорични са соволчани.

Кметът на Соволяно призова всички собственици на домашни любимци да ги държат в дворовете си с цел безопасност. Последното отровено куче обаче е живеело в къща в края на селото.

„При нас имаме регистрирани 74 домашни кучета. Няма скитащи или бездомни. Не мога да си обясня защо някой ще тръгне масово да ги избива. Соволяно е едно от най-спокойните села, няма кражби, няма и инциденти. За първи път се случва нещо подобно. Надявам се съвсем скоро извършителят да бъде установен“, обяви още кметът на населеното място Пламен Илиев.

monitor.bg