България

Връщат бебето на Симона от село Арда

  15.02.2019 15:59             
Връщат бебето на Симона от село Арда

26-годишната Симона Алекова от смолянското село Арда може да отведе сина си Александър вкъщи незабавно. Това става ясно от решението на Районния съд в Смолян от 15 февруари.

На седмия ден след раждането си двумесечното вече бебе бе взето от социалните в Смолян от родилния дом и настанено директно в приемно семейство. За случилото се „Монитор” писа първи. Причината бебето да бъде настанено с временната мярка на закрила била получен сигнал от лекари от болницата в Смолян, че майката Симона отговаряла мудно на зададените й въпроси. Наред с това тя и майка й Ана Хаджийска нямали постоянни доходи и автомобил, за да превозят бебето, ако се разболее, до Смолян, твърдяха социалните. 

Със съдебното решение молбата на Дирекция „Социално подпомагане” в Смолян детето да остане в приемно семейство, е отхвърлена. Със същото решение социалните в родопския град са осъдени да платят 400 лева адвокатски хонорар на защитника на правата на майката – адвокат Петър Николов от колегията във Варна.

„В момента съм с бебето. Много се радвам, че съдебното решение е изцяло в моя полза”. Само това накратко коментира пред „Монитор” Симона Алекова от смолянското село Арда. Решението на районния съд може да бъде обжалвано в 7-дневен срок, но това не спира незабавното му изпълнение, коментираха юристи пред „Монитор”.

Симона родила по спешност със секцио на 11 декември първородния си син. Пеленачето било настанено в кувьоз, а майката останала в болницата и след изписването си, за да бъде близо до сина си. Седем дни по-късно, вместо да отведе Александър вкъщи, тя разбрала, че социалните са го настанили в приемно семейство. С майка й Ана потърсили адвокат, за да обжалват заповедта за временно настаняване в приемно семейство, но им били поискани 700 лева, с които двете не разполагали. Така изтървали възможността да обжалват заповедта в законоустановения за това срок. Дошли коледните празници, по време на които били посъветвани устно от социалните да не притесняват приемното семейство с искане да видят бебето. Впоследствие били обвинени, че не се интересували от съдбата на пеленачето.

Междувременно бабата Ана Хаджийска била обвинена от социалните, че пие алкохол и че у тях няма елементарни битови условия за отглеждане на бебе. Проверка на „Монитор” в 2-етажната част от къщата на Ана и Симона в началото на януари установи, че семейството не живее богато, но у тях е чисто и топло, имат автоматична пералня, бойлер и че са накупили всичко нужно за едно новородено.

„Тя имаше кърма, но не можеше да си кърми бебето, защото социалните й го взеха. И сега, като ни го върнат, ще трябва да купуваме сухи млека. Не сме се отказали от Александър. Искаме да ни го върнат веднага, а не след 6 месеца или след година”, казва бабата Ана. Благодарение на помощта на читатели на „Монитор”  и на много съпричастни със съдбата им хора, Ана и Симона са успели да направят и козметичен ремонт на дома си. Те са сменили външната си входна врата и дограмата в стаята, в която ще бъде отглеждан Александър.

 

monitor.bg