Събития

И в Белоградчик зарязаха лозите на Зарезан

  15.02.2019 15:19             
И в Белоградчик зарязаха лозите на Зарезан

Мнозина се стекоха на централния площад в града под скалите, за да станат съпричастни на честването на Свети Трифон и Деня на лозаря. Празникът е организиран от община Белоградчик, Народно читалище „Развитие-1893г.“ и с подкрепата на винарската изба в с. Рабиша.

Празничен водосвет отслужи негово високоблагоговейство свещеноиконом Рафаил - архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, който пожела на всички присъстващи и техните семейства, здраве, благоденствие, годината да бъде спорна и  богата. И още омайният гроздов елексир да бъде консумиран задължително в хубава компания и умерени количества.

Облечен в национална носия с лозарска ножица и бъклица в ръка се появи и Трифон, в чиято роля успешно се превъплати Валери Цветков. По стара традиция бе зарязана голямата лозница на самия площад. По време на ритуала лозата бе полята с червено вино и наречени думи за берекет от грозде, с руйно вино да преливат бъчвите. Бяха поздравени и всички именици.

Организаторите осигуриха бъчва с вино и бюреци, за да могат всички да вдигнат наздавица. Празникът продължи с народни танци, представени от Школа по народни танци към Детски комплекс в Белоградчик и масово народно веселие.