Свят

Още 2 страни готови да излязат от ЕС - Холандия и Швеция

  15.02.2019 13:54             
Още 2 страни готови да излязат от ЕС - Холандия и Швеция

Чудовището Брекзит, което причинява проблеми, лежи на бюрото на холандския външен министър. СНИМКА: Туитър

Холандия и Швеция обмислят напускане на ЕС по примера на Великобритания, предупреди бизнес експертката Хилари Фордуич, цитирана от в. “Дейли експрес”. Ако Великобритания успее да постигне благоприятно оттегляне и изгодна търговска сделка след 29 март, примерът ѝ може да последват Холандия и Швеция, или поне такива са слуховете, казва Фордуич. “Това е нещо като клуб или култ. Не може един да напусне, да вземе всичко, което иска, и организацията да продължи да се развива добре. Останалите членове ще направят същото”, казва експертката.

Евроскептичната партия Шведски демократи направи остро предупреждение към Брюксел, което показа, че скандинавската страна може бързо да напусне блока, ако ЕС не промени съществено основните си институции. В шокиращо проучване от 2017 г. пък повече от половината холандци заявиха, че биха предпочели Холандия да напусне ЕС.

С огромно синьо плюшено чудовище холандското правителство предупреждава за последствията от Брекзит. Кампанията бе стартирана от външния министър Стеф Блок. В туитър той публикува снимка с текст: “Уверете се, че Брекзит не седи и не лежи на пътя ви”.

24chasa.bg