България

Междуведомствена комисия ще нищи застрояването по морето и дюните

  15.02.2019 13:46             
Междуведомствена комисия ще нищи застрояването по морето и дюните

Със заповед от 4 февруари 2019 г. е създадена междуведомствена работна група, която в срок до два месеца да разгледа всички проблеми със застрояването по Черноморското крайбрежие, включително и тези, свързани с дюните. Това отговори министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в рамките на днешния парламентарен контрол относно предприети действия по сигнали за нарушения, свързани със строителни дейности по Черноморското крайбрежие, съобщи БТА.

Министерството на регионалното развитие и благоустройство целенасочено и непрестанно работи по проблема с незаконното и прекомерното застрояване на Черноморието, увери Петя Аврамова. Още след първите сигнали за нарушение по черноморското крайбрежие началникът на Дирекция за национален строителен контрол /ДНСК/ арх. Иван Нестров е извършил спешни проверки на място, допълни министърът. Аврамова уточни, че там, където са констатирани нарушения, резултатът към днешна дата е спиране или замразяване на строителство. Относно унищожаването на дюни на къмпинг "Градина" в община Созопол, Аврамова уведоми, че това е криминално деяние и не е от компетенциите на МРРБ.

Според министър Аврамова, повечето проблеми със застрояването по черноморското крайбрежие са били заради възстановяването на земеделските земи и придобиването на собственост върху тях, което е било извършено по реда на Закона за възстановяване на земеделските земи от 1991 г. Тя обясни, че това е станало преди влизането на действащите в момента Закон за устройството на територията, на Закона за кадастър и имотния регистър, както и на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, в който е посочена собствеността на пясъчните дюни. Министърът добави, че по-голяма част от проверените от ДНСК строежи са били одобрени преди влизането в сила на 1 януари 2008 г. Закон за устройство на Черноморското крайбрежие. Според Аврамова съвместните усилия на институциите могат да допринесат за опазването на природното наследство на България и затова тя пое ангажимент да информира народните представители за резултатите от работата на работната група.

24chasa.bg