Свят

ЕС със списък с 23 държави, подкрепящи тероризма

  15.02.2019 10:41             
ЕС със списък с 23 държави, подкрепящи тероризма

Европейската комисия представи списък с 23 държави извън ЕС, където правилата срещу прането на пари и финансирането на тероризма са слаби.

Списъкът включва Афганистан, Американска Самоа, Бахамите, Ботсвана, Северна Корея, Етиопия, Гана, Гуам, Иран, Ирак, Либия, Нигерия, Пакистан, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия, Шри Ланка, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис, Вирджинските острови и Йемен.
ЕС не може да бъде място за незаконни пари, заяви при представянето на списъка еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова. Европа е открита за бизнес, но не е наивна и трябва да защити финансовата си система, добави тя.
Според еврокомисаря списъкът е предупреждение за финансовия сектор да бъде особено предпазлив с преводи от посочените държави. Преводите могат да продължат, но трябва да бъдат проверявани по-задълбочено. Това не е наказателен списък. Първият подобен списък изготвихме през 2016 г., но за първи път сега ЕК прилага собствени и по-строги изисквания, поясни Юрова.
Тя уточни, че списъкът остава отворен за промени и допълнения. Еврокомисарят бе предпазлива в отговор на въпроса дали поместването на списъка в Официалния вестник на ЕС ще бъде подкрепено от достатъчно мнозинство в Съвета на ЕС.
Европейският парламент и държавите от ЕС разполагат с месец за оценка на списъка. Всички държави в ЕС са убедени, че този списък е необходим. Засяга се обаче политически чувствителен въпрос, свързан не само с финансови дейности, но и с международни и двустранни отношения, отбеляза Юрова.
По нейните думи опасностите от посочените 23 държави не са свързани само с избягването на плащането на данъци, но и със сигурността. Еврокомисарят уточни, че предлаганите банкови проверки следва да обхванат също движението на виртуални валути. Тя допълни, че според ЕК занапред нотариусите и фирмите за недвижими имоти следва да бъдат длъжни да докладват на финансовото разузнаване съмнения в произхода на средствата за дадена сделка.

monitor.bg