Събития

Пчеларите от Мездра показаха продукцията си СНИМКИ

  14.02.2019 17:13             
Пчеларите от Мездра показаха продукцията си СНИМКИ

За петнадесета поредна година пчеларско дружество „Нектар" в Мездра отбеляза празника на пчеларите с изложба-базар на пчелни продукти. По традиция те бяха представени пред сградата на Община Мездра. Мото на изложението са думите на Алберт Айнщайн „Спасим ли пчелите – спасяваме и себе си".

Председателят на дружеството Иван Братинов поздрави присъстващите с празника. Определи изминалата 2018 година като неблагоприятна за пчеларите, които въпреки това „с пословичен труд са постигнали задоволителни резултати". Представи младото, надеждно попълнение на пчеларското дружество – двама ученици от ПГ „Алеко Константинов" – Мездра Анатоли Литков от с. Царевец и Кевин Акат от с. Дърманци. Анатоли сподели, че е потомствен пчелар  - любовта към пчелите е наследил от своя прадядо и призна, че за него „пчеларството не е печеливш занаят, а благородна кауза".

Гости на изложението бяха кметът на Общината инж. Генади Събков, началникът на Общинската служба „Земеделие" Петьо Мазнев и председателят на постоянната комисия по пчеларство Йорданка Иванова, които бяха посрещнати с хляб и сол. Инж. Събков отправи специални поздравления към всички пчелари: „Вие не просто произвеждате пчелни продукти – вие се грижите за природата и хората. Медът е лек за телата и душите. Пчеларят обича живота и природата. Все по-трудно става да устоим на предизвикателствата на времето, но с упорит труд всичко се постига". Инж. Събков пожела успех на всички и плисна менче за късмет.

Председателят на дружеството се обърна към празнуващите Трифон Зарезан и Свети Валентин и от сърце пожела: „За да спори и на винарите, и на влюбените – да консумират мед!"

В изложбата-базар „Пчеларство-2019г" се включиха 5 членове на дружество „Нектар". Те представиха разнообразие от мед, цветен прашец, прополис и прополисова тинктура.

Пчеларите споделиха, че мечтата им е броят им да расте, природата да е благодатна, за да превърнат нашия град в „Медена Мездра".