Събития

43-ма майстори винари мериха сили във Вършец

  14.02.2019 15:05             
43-ма майстори винари мериха сили във Вършец

43-ма майстори се впуснаха в надпреварата за най-добро домашно вино във Вършец. Претендентите при червените вина бяха 27, а при белите - 16.  Най-доброто червено вино е произвел Ивайло Костов от Горна Бела речка, а  при белите вина майсторът – първенец е  Димитър Иванов.

От години хората във Вършец празнуват заедно Трифон Зарезан. Това се случва на 14 февруари в центъра на курорта. Кметът Иван Лазаров, който е един от най-големите майстори на вино в целия регион, заедно със свещеник Петко Балджиев и царят на лозята Янчо Иванов заразяха символично лоза пред сградата на общината. Асмата беше посадена преди години специално за ритуалите на празника на виното.

"На днешния ден ние ритуално зарязваме лозата и я поливаме с вино, за да е богата и качествена реколтата. Аз знам, че много семейства в нашата община произвеждат домашни вина и се гордеят с тях. На всички пожелавам здраве, много грозде в лозята, хубаво вино в бъчвите и добро настроение. Успешна година и берекет на всички земеделски производители! Да са живи и здрави именниците!", каза кметът Лазаров.

77-годишният цар на виното дядо Янчо пожела  «да се умножат лозята, да се произвежда домашно вино и ракия, защото българинът така е свикнал от край време– с домашно винце и ракийка да подслажда и мъките, и радостите в живота си”.

От бурето на централния площад се леешe руйно вино, произведено от кмета Лазаров. Веселието и доброто настроение се допълваха от ароматно ухаещата скара, от приятелските разговори и закачки, от наздравиците за добър берекет през тази година, и да е все така жив майсторлъкът на местните винопроизводители и на кмета.