България

Убиецът на доц. Нейков каза: „Съжалявам”

  13.02.2019 15:35             
Убиецът на доц. Нейков каза: „Съжалявам”

Илия Стоичков каза, че съжалява за убийството на доцента, след като не разбра въпроса на съдията дали иска процесът да бъде отложен.

„Съжалявам”. Само това изрече в пловдивския окръжен съд подсъдимият за убийството на пенсионирания преподавател доц. Стефан Нейков – Илия Стоичков. От 2 юли м.г., когато е извършено престъплението край село Оризари близо до Пловдив, Стоичков е зад решетките. Затова и той бе доведен с белезници, пазен от няколко служители на Съдебна охрана, в съдебната зала, за да присъства на разпоредителното заседание срещу него.

Подсъдимият каза, че съжалява, просто защото не разбра въпроса на съдия Веселин Хаджиев. А той го попита дали делото да бъде отложено заради отсъствието на адвоката на пострадалите наследници на убития доцент Георги Кутрянски, който е в отпуска и заради заболяване на вдовицата Ирена Нейкова. След повторно задаване на въпроса от съдията, Стоичков най-накрая разбра какво се иска от него и заяви: „Нека да бъде отложено”. Същото искане отправиха в залата и децата на убития учен Николай и Наталия Нейкови. Те настояха по време на разпоредителното заседание да присъстват както майка им, така и адвокат Кутрянски. Процесът действително бе отложен за 12 март от 9,30 часа в окръжния съд, като съдия Хаджиев специално предупреди присъстващите в залата да осигурят за следващото заседание отсъстващите.

Зверството бе извършено на 2 юли м.г. вечерта. До престъплението се стигнало, след като съпругата на подсъдимия решила да продължи с висшето си образование. Иванка Гогичева познавала жертвата от 2005г., когато била студентка в Аграрния университет в Пловдив. Доц. Нейков не й е преподавал. Познавали се покрай сина на жертвата, уточниха от прокуратурата. Преди време записала да учи за магистър, но прекъснала и затова миналата година потърсила доц. Нейков за съдействие. Според прокуратурата ученият й поискал в замяна секс и пари. Уговорили си среща на 2 юли м.г. край Спорната зала до село Оризари, но там се появил съпругът Илия. Той пребил жестоко с бейзболна бухалка и изнасилил с дръжката й жертвата си.

След това Стоичков закарал пребития възрастен мъж на бул. „Христо Ботев” край Военна болница в Пловдив, обадил се на 112 и по думите на адвоката му Красимир Елдъров, оказал първа помощ на жертвата. Лекарите не успели да спасят пребития заради многото му травми. Според експертна справка доц. Стефан Нейков е имал множество наранявания по цялото тяло и главата. Тези рани са в пряка причинно-следствена връзка със смъртта му, каза по време на мярката за неотклонение на Илия Стоичков миналия юли прокурор Георги Пенев. Жертвата е имал множество кръвонасядания по цялото тяло, кръвоизлив в меката мозъчна обвивка, две големи рани на главата, счупени множество ребра, разкъсване на аналния отвор на правото черво и мн.други.

Стоичков отговаря пред съда по две обвинения. Първото е за убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Второто е за грабеж на масивен златен синджир с тегло 11,5 грама на стойност 747 лева. Ден след убийството синджирът бил заложен от съпругата Иванка, която е привлечена като свидетел по време на разследването.

Монитор