Свят

Зетят на Тръмп ще представи във Варшава първите елементи от плана си за израелско-палестински мир

  13.02.2019 14:45             
Зетят на Тръмп ще представи във Варшава първите елементи от плана си за израелско-палестински мир

Джаред Къшнър, зетят на Доналд Тръмп, ще представи на предстоящата близкоизточна конференция във Варшава първите елементи от "споразумението на века" за мир между Израел и палестинците, пише полският вестник "Жечпосполита".

Засега с документа от 180 страници, върху който Къшнър е работил две години, са запознати само пет души, от които четирима ще участват в конференцията в полската столица. Освен Къшнър там ще бъдат държавният секретар Майк Помпейо, специалният пратеник на Белия дом за Близкия изток Джейсън Грийнблат и американският посланик в Израел Дейвид Фридман, предава БТА.

Според телевизия "Фокс нюз" планът на Къшнър е бил одобрен в неделя от президента на САЩ, продължава варшавското издание и подчертава, че авторът ще разкрие само малко подробности за плана. Идеята била да се изчака пълното обнародване на документа до изборите в Израел на 9 април и съставянето на новото израелско правителство. Целта била да не се допусне някои елементи от плана, трудни за възприемане в Израел, да ограничат шансовете за преизбиране на Бенямин Нетаняху. След това обаче преговорите трябвало да започнат незабавно, защото правителството на Тръмп иска те да приключат преди разгара на президентската кампания в САЩ догодина. Президентът се опасява, че елементите от плана, трудни за възприемане от Нетаняху, биха били зле приети също от евангелистките и юдейските среди в Америка, което би затруднило преизбирането на Тръмп, пише "Жечпосполита".

Изтекла информация в американски и израелски медии сочи, че планът на Къшнър се отличава от всички досегашни опити на Вашингтон да помири израелци и палестинци по своя регионален характер. Белият дом иска израелско-палестинското споразумение да бъде само част от по-широка стратегия за възпиране на влиянието на Иран в региона. Подобен подход би обединил Израел с арабски държави, защото израелците и саудитците в еднаква степен мразят режима в Техеран. Освен това Къшнър се надява богатите арабски монархии не само да подкрепят икономически палестинците, но и да признаят Израел. В частност президентският зет и съветник иска да убеди саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, че решаването на палестинския проблем ще лиши Иран от най-важния му инструмент в засилването на своето влияние из Близкия изток, твърди полският всекидневник.

В статията е цитирана израелската телевизия "Канал 13", според която подаръкът за палестинците ще бъде САЩ да признаят тяхна държава, която обхваща ивицата Газа и 90 на сто от територията на окупирания Западен бряг (без най-големите еврейски селища, смятани от Израел за законни). А съгласно плана столицата на палестинската държава трябвало да бъде в Източен Йерусалим.

24chasa.bg