Konkurent
ТДМ

Събития

Община Мездра подписа важен договор с Минно-геоложкия университет

2019-02-12 19:00 368 0

Община Мездра подписа важен договор с Минно-геоложкия университет
Община Мездра подписа важен договор с Минно-геоложкия университет Община Мездра подписа важен договор с Минно-геоложкия университет

Договор за научно сътрудничество между Минно-геоложкия университет /МГУ/ „Св. Иван Рилски“ и Община Мездра беше подписан на 12 февруари. Ректорът на МГУ проф. д-р Любен Тотев и кметът инж. Генади Събков с взаимно удовлетворение скрепиха с  подписите си предстоящото градивно партньорство. Двамата обсъдиха възможността за „ден на отворени врати“ в МГУ за ученици от Мездра, както и експониране на изложба от минерали в нашия град. Двете страни ще си партнират в сферата на науката, образованието, културата и приложните изследвания в опазването на геоложкото наследство.

Предмет на договора е съвместната научно-изследователска, научно-приложна и образователна дейност за установяване на Геопарк „Искърски каньон“ и подготовката на неговата кандидатура за Глобален Геопарк на ЮНЕСКО.

Очаква се от съвместните дейности да се разкрият нови работни места чрез стимулиране на иновативни местни инициативи, малък бизнес, алтернативни форми на туризъм – екотуризъм, селски туризъм, кулинарен туризъм, винен туризъм и др.

Преподаватели и студенти ще работят по проекти, реализирани от Общината, ще участват в обучителни форми с ученици от мездренските училища, ще разработват панели с данни за геоложкия строеж и георазнообразието в региона като използват по-ефективно учебната база на Университета в с. Люти брод.

От своя страна Община Мездра ще организира и насърчава работата между МГУ и местните учебни заведения за реализиране на идеята за геопарк „Искърски каньон“ сред младите и заинтересования бизнес в сферата на добива и преработката на скално-облицовъчни материали.

По-късно бе проведена работна среща с представители на общините Столична /Район Нови Искър/, Своге и Мездра, на която бе дискутирана темата за учредяване на Сдружение Геопарк „Искърски каньон“.

Проф. Димитър Синьовски от МГУ  представи презентация от геотопи на територията на трите общините, които ще бъдат включени в Геопарка.

Геопаркът е географска област, която включва редица обекти на геоложкото наследство (геотопи) от специален научен интерес, рядкост или красота, представителни за геоложката история на даден регион и за събитията и процесите, протекли през неговото геоложко минало.

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Митрополит Григорий оглавява службите днес в...
2019-04-22 06:00
7 0
Днес Митрополит Григорий ще оглави две служби, съобщиха от врачанската митрополия. От 7.30 часа – Преждеосвещена литургия ще е в митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски“.…

В новия брой на
2019-04-21 22:00
214 0
- Опънаха чипровски килими в парламента; - Три дами искат да са пресаташе на окръжен съд; - Здравната каса във Враца стана на 20 години;…

В Хайредин се стягат за голямо шоу
2019-04-21 21:00
235 0
Традиционното състезание по конен спорт отново ще привлече интереса на жителите и гостите на Хайредин. Събитието е предвидено за след месец – на 28 април,…

На Цветница благословиха върбовите клонки и в...
2019-04-21 20:30
177 0
На Цветница благословиха върбовите клонки в църквата "Света Параскева-Петка" в Ружинци. Десетки се стекоха днес във видинското село, за да се помолят за здраве на…

актуален брой на вестник Конкурент