Събития

Каменов: Да изградим паметник на Мистер Сенко във Враца

  12.02.2019 16:27             
Каменов: Да изградим паметник на Мистер Сенко във Враца

Днес се навършват 114 години от рождението на един от най-популярните врачани – Мистер Сенко. Той е сред най-известните илюзионисти не само у нас, но и по целия свят. Рожденото му име е Евстати Христов Карайончев. Въпреки тежкото си детство, успява да постигне удивителна творческа кариера, припомни в личния си блог кметът на Враца Калин Каменов.

„Илюзията, с която придобива световна слава и впечатлява Холивуд, е „Сваляне на главата“. Благодарение на този номер, Мистер Сенко става носител на специалната награда на Американската асоциация на илюзионистите /1961 г., щата Индиана/. Други известни негови илюзии са “Електрическият стол” и “Разрязване на жена с циркулярен трион”, допълва още Каменов.

С изграждането на паметниците на бележитите врачани – скулпторът Андрей Николов и режисьорът Людмил Кирков, стартирахме инициатива за увековечаване делата на едни от най-успелите ни съграждани. Предлагам на днешния ден, когато се навършват 114 години от рождението на Мистер Сенко, отново да бъде стартирана инициатива за изграждане на паметник и на великия илюзионист, като дадем началото на благотворителна кампания, с която да се финансира начинанието“, пише още градоначалникът.

„Всеки желаещ да се включи в инициативния комитет е добре дошъл, а след като го регистрираме ще обявим и банкова сметка, където желаещите ще могат да допринесат за изграждане на паметника във Враца. В града има улица, носеща името на Мистер Сенко,  но смятам, че с изграждането на този паметник повече жители и гости на Враца ще си спомнят за всепризнатия любимец на публиката“, допълва още Каменов.