Събития

Вдигат паметник на Мито Орозов във Враца

  11.02.2019 20:30             
Вдигат паметник на Мито Орозов във Враца

До края на годината във Враца ще има бюст-паметник на бележития индустриалец Мито Орозов, това обеща Христо Илиев - общественикът, благодарение на когото беше заснет късометражен филм за живота на "българския Хенри Форд. Лентата беше представена в понеделник в кино "Метропол", като събра одобрението на десетки врачани.

„Благодаря Ви, че пазите паметта на българския Хенри Форд. Не забравяйте, че Враца е градът на българския Хенри Форд. Гордейте се, че сте негови наследници“, това каза Ива Орозова, снаха на фабриканта Мито Орозов, преди прожекцията на филма „160 години безсмъртие“, посветен на годишнината от рождението на видния врачанин.

"Чувствам се страхотно. Може би това е причината, поради която не мога да изразя всичко, което ми е в главата. Развълнуван съм и няма как да го скрия. Врачани ме изненадаха с този филм и ми показаха, че делото на моя прадядо не е забравено", каза Петър Орозов, правнук на създателя на българския кабриолет и собственик на прочутата коларска фабрика.

"Не мога да кажа защо в София има училище, което се казва "Хенри Форд", а във Враца няма подобно, което да е кръстено "Мито Орозов". Времената са такива, а и когато стана ясно, че моят прадядо е отказал сътрудничество на Форд, се знаеше повече за американския производител на автомобили отколкото за врачанския майстор на брички и кабриолети", каза още Петър Орозов. Той поздрави врачани за това, че не са забравили своя славен съгражданин.

"За един човек се съди по делата му. Той е жив, докато се говори за него. Днес ние продължаваме да споменаваме с възхищение приноса на Мито Орозов, което означава, че 160 години след рождението му, той е още жив", каза в приветствието си заместник-кметът Петя Долапчиева.

Късометражният биографичен филм, който беше представен, е заснет по идея на общественика Христо Илиев. Той каза, че е предприел стъпки да върне файтонът, произведен от ръцете на майстора. "Това превозно средство е собственост на държавата.  То се намира в читалището на софийското село Байлово, но трябва да се върне тук, където му е мястото. В него са се возили цар Борис, Александър Стамболийски, Атанас Буров, много министри и Елин Пелин, поради което се намира в родното му село. Откупен е от Стоян Стоев през март 1923 г., само 6 месеца преди трагичната гибел на Орозов. Този кабриолет е возил славни хора, но е служил и като линейка по време на войната, а комисия от историци го е оценила на 250 000 лева. Нямам никакво съмнение, че мястото на този файтон е във Враца", каза още Христо Илиев.

Преди представянето на филма той благодари за обработката на нашия колега - фоторепортерът на "Конкурент" Петко Тодоров, на близките на Мито Орозов, както и антикваря Краси Ценкулов и на бай Анко Велков от Косталево, който по чертежите на великия фабрикант е измайсторил няколко от прочутите му превозни средства.

Четете повече във в. "Конкурент" - всекидневникът на Северозапада.