Здраве

Три сериозни причини никога повече да не използвате смартфон нощем

  11.02.2019 13:13             
Три сериозни причини никога повече да не използвате смартфон нощем

Всички използваме смартфони 24/7. Дори когато спим, се стараем  да поставим смартфона възможно най-близо до главата си. 

Освен това, преди да заспим, сърфираме в интернет, играем, разговаряме или правим нещо друго. Но малко хора знаят, че този ужасен навик може да бъде причина за много здравословни проблеми. 

Нещо повече учените непрекъснато проучват страничните ефекти на смартфоните върху тялото. Радиацията е най-вредното явление. Но има и друга огромна опасност, която далеч не всички потребители на смартфони знаят. 

Става дума за синята светлина, която може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Синята светлина е част от целия светлинен спектър и се излъчва от слънцето. Независимо от това, когато сами се подлагаме на въздействието на синята светлина нощем, това може да има трагични последствия за зрението. 

Факт е, че тази светлина потиска производството на мелатонин, който е отговорен за съня. Ето защо, за да се убедите, че трябва да се защитите от вредите от използването на смартфона преди сън, е необходимо да прочетете кои са трите основни проблеми със здравето, които причинява употребата нощем на мобилното устройство. 

Безсъние                                                                                                                                  

Синята светлина нарушава производството на мелатонин и недостигът на този хормон може да предизвика безсъние и сериозни проблеми със съня. След известно време липсата на сън може да доведе до заболявания като наддаване на тегло, загуба на паметта, стареене на кожата и различни сърдечно-съдови заболявания. Ако не можете да заспите без телефон, опитайте да прочетете книга като алтернатива. 

Проблеми със зрението

Въздействието на синята светлина през нощта може да повлияе отрицателно на ретината и да доведе до дегенерацията на макулата. Това означава, че може да загубите зрението си и да бъдете по-податливи на катаракта. 

Повишен риск от рак 

Освен горните опасности, синята светлина увеличава чувствителността на организма към образуването на рак на гърдата и простатата, тъй като мелатонинът предпазва тялото от това заболяване./zdrave.to