Здраве

Какво е холин и защо ни е толкова нужен

  11.02.2019 13:06             
Какво е холин и защо ни е толкова нужен

Малко хора знаят, че холинът, който дори не се счита за витамин, играе решаваща роля в работата на човешкия организъм. Днес ще ви разкажем как работи холинът и с кои продукти може да си го набавяте.

Формално холинът се нарича “витаминоподобно вещество”. Той е много важен за организма. Например, за да работи по-добре мозъкът ви, а в напреднала възраст да не станете жертва на болестта на Алцхаймер, трябва да приемате много холин. Неотдавна беше публикувано проучване, което показва особеното значение на холина по време на развитието на плода. Ако майката получава достатъчно от него по време на бременността и кърменето, тогава не само децата й, но и внуците й ще бъдат добре с мозъците си. Учените от университета в Аризона са провели това проучване върху мишки, генетично предразположени към болестта на Алцхаймер, но са убедени, че резултатите му са приложими и при хората. Благодарение на холина мишките се раждат по-умни: изпълнявали са по-успешно тестовете си за ориентация, запомняли са по-добре информацията.

Основен елемент на мозъка

При хората холинът подобрява концентрацията и паметта, настроението, намалява раздразнителността и апатията и активира мисловните процеси. Това се дължи на няколко фактора. Първо, холинът е част от един от основните невротрансмитери: ацетилхолина. Благодарение на него сигналите се предават както между невроните (нервните клетки), така и от нервните клетки към мускулите. Благодарение на холина ние мислим, говорим, движим се, той играе също така и решаваща роля в регулирането на работата на почти всички вътрешни органи.

На второ място, холинът играе важна роля в образуването на така наречения хипокамп. Тази област от мозъка е отговорна за паметта и способността за учене.

Трето, холинът е част от сфингомиелина. Той е основният компонент на миелиновата обвивка. Тя покрива нервните влакна като изолация - електрически проводници. И функцията му е да предотврати “затварянето” на нервните импулси.

Глобален играч

Холинът е част от фосфолипидите, а те са в обвивката на всяка клетка в нашето тяло. Те играят голяма роля в пропускливостта на тази мембрана, което е изключително важно за нормалното функциониране на клетката.

Освен това холинът влияе върху метаболизма на мазнините, способствайки усвояването им. И следователно, когато холинът не е достатъчен в организма, телесното тегло се повишава, развива се хепатоза (чернодробно затлъстяване) и се повишава нивото на холестерола в кръвта. Те всички са признаци на дефицит на холин в диетата. Лецитините (холиновите естери) играят важна роля в защитата на кръвоносните съдове от атеросклероза и следователно от коронарна болест на сърцето, инфаркти, инсулти и други съдови заболявания. По същия начин холинът предпазва от хепатит и цироза на черния дроб.

И накрая, холинът е необходим за образуването на повърхностно активни вещества в белите дробове: благодарение на тези вещества те не се свиват, остават пълни с въздух. Само в това състояние белите дробове могат да изпълняват функцията си: да наситят кръвта с кислород от въздуха и да премахнат въглеродния диоксид от нея.

Не е изненадващо, че в миналото това важно за организма вещество се е считало за витамин. Холинът преди се е наричал и “витамин В4”. Всъщност той е наполовина витамин. Отличава се от витамините по това, че организмът ни може да произвежда холин самостоятелно. Но той го синтезира в недостатъчни количества, защото холинът, подобно на витамините, трябва да се получи от храната. Дневната норма на прием е 0.5-1 грам. Може и в по-големи количества, това няма да ви навреди, точно обратното.

Вярно е, че ако приемате големи количества холин с храната, ще излъчвате миризма на риба. Този страничен ефект се нарича синдром на рибешките миризми.

Богати на холин продукти - съдържание на холин, мг/100 г

Яйца - 251

Жълтък - 800

Пъдпъдъчени яйца - 507

Пилешки дроб - 290

Пиле с кожа - 65,8

Пиле без кожа - 78,7

Семена от синап - 123

Покълнала пшеница - 153

Кафе без кофеин - 102

Скариди - 70,6

Треска - 83,6

Сьомга - 65,5

Фъстъци - 52,7

Соя - 116

Овесени трици - 58,6

Пълнозърнеста пшеница - 74,4

Ориз - 85

Царевица - 71

Телешки черен дроб - 418,2

Телешко месо - 79-82,4

Телешки черен дроб - 320

Свинско месо - 75

Свински черен дроб - 247

Агнешко - 90

Майонеза (качествена, с яйца - 45

Броколи, карфиол - 39-40

Шоколад - 46

Мляко и млечни продукти (сметана, кисело мляко, извара) - 24-50

Хляб от пшеница (колкото по-нисък е сортът на брашното, толкова повече холин съдържа) - 38-61

Макарони - 52

Пуешко месо - 139

Патешко месо - 119

Домати, доматено пюре, кетчуп, спанак, грах, фасул, тофу (соево сирене) - 20-30

Милена ВАСИЛЕВА

Zdrave.to