Лайфстайл

Как да се пазим от бурни ветрове

  11.02.2019 12:37             
Как да се пазим от бурни ветрове

При прогноза за силни ветрове и бури е необходимо да се сведат до минимум излизанията от вкъщи, защото съществува опасност от падащи предмети, комини, керемиди, мазилки, част от покривни елементи, улуци, рекламни пана, дървета и др.

Вероятността от възникването на нещастни случаи е голяма, отчитат службите по защита на населението.

Какво още трябва и не трябва да правим при опасни ветрове:

При възникване на необичайно силен вятър следете метеорологичните бюлетини. Както при всяко природно бедствие, ако сте вкъщи, изключете тока, водата и газта.

Затворете добре прозорците и вратите.

Не оставайте на открито. Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон. Придвижването да става само по откритите междублокови пространства.

Ако Ви завари на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон.

Ако сте на полето или в планината заемете ниски места и оврази до отминаване на опасността.

А когато вятърът утихне не бива да преминаваме покрай сгради и конструкции, отделни елементи на които са разрушени или отнесени. Съществува опасност част от конструкцията, отделни елементи да рухнат под собствената си тежест, преди да са започнали възстановителните работи.

Службите по защита съветват да бъдем бдителни за падащи дървета, повредени стълбове и съоръжения от електрическата мрежа.

inews.bg