Събития

Мобилно приложение води туристите от Тимок до Крайова

  10.02.2019 13:00             
Мобилно приложение води туристите от Тимок до Крайова

Интернет приложение свързва седем области в България и Румъния. То е изработено в помощ на туристите, решили да посетят природни обекти, забележителности и музеи в областите Монтана, Видин, Враца, Плевен, Долж, Олд и Мехединци отвъд Дунав.

В приложението са представени  200 обекта от четирите български и трите румънски области, съобщи  Георгия Димитрова – изпълнителен директор  на „ Агенция за регионално развитие и бизнесцентър 2000”. Организацията си сътрудничи със сродни структури във Видин и Крайова - Румъния в трансграничен проект. Целта е да популяризира природното наследство и ресурси в  седемте  региона  и да се увеличи туристическия интерес към тях.

Разработеното приложение за мобилни устройства  се нарича „Nature in hand.eu”. То предоставя актуална и полезна информация – снимки, описание, достъпност, карта, на природни резервати, местности и забележителности. Веднъж изтеглено приложението може да се ползва и без достъп до интернет. Разработено е на три езика – български, румънски и английски. За улеснение на потенциалните туристи са разработени QR кодове за бърз достъп. Те ще бъдат поставени на достъпни места във всички селища на седемте области.

Агенцията за регионално развитие е създадена през 2000 година и един от най-активните бенефициенти по проекти на трансграничното сътрудничество, заяви кметът Златко Живков. Той е председател на управителния съвет на сдружението. Всяка година от общинския бюджет се определят средства, които са в размер на 6 хиляди лева, припомни той.