Събития

Пет фирми искат да ремонтират отсечката от Боровци до Благово

  10.02.2019 12:59             
Пет фирми искат да ремонтират отсечката от Боровци до Благово

Пет дружества са подали оферти и искат да строят пътя между селата Боровци и Благово по главния път от Берковица до Монтана. Парите, заделени за строителството са 4.4 милиона лв. На 7-километровата отсечка ще се подмени  пътната настилка, хоризонталната маркировка, ограничителните системи и пътните знаци. Част от пътя ще бъде разширен. Заданието включва и ремонт на моста над река Бързия.

Второкласният път София - Петрохан - Лом е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II и пристанище Лом. Подобряването на състоянието на шосето  е сред приоритетите на Агенция „Пътна инфраструктура“ и в момента по Оперативна програма „Региони в растеж“ се рехабилитират още 43 км от пътя на територията на област София.

С успешното завършване на обекта ще бъде обновен целият проход Петрохан. Частта на територията на област Монтана беше рехабилитирана през 2015 година по програма „Транзитни пътища V“. Тогава останаха неремонтирани около 10-12 километра – от село Боровци до Монтана. Сега предстои реконструкцията на 7 километра от отсечката. Останалите 3 до Монтана ще се правят на по-късен етап, тъй като трябва да бъде укрепено свлачище , близо до язовир „Чернила”, обясни областният управител Росен Белчев.