Събития

И в Европа се надигнаха срещу езика на омразата в политиката

  10.02.2019 11:48             
И в Европа се надигнаха срещу езика на омразата в политиката

Политическото убийство на кмета на полския град Гранск Павел Адамович бе едно от най-коментираните събития сред участниците  на 133-ата пленарна сесия на Комитета на регионалните и местни власти в Брюксел, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. Той е член на организацията за трети мандат. Комитетът е приел становище, в което осъжда разединението и езика на омразата, завладели  политиката. 

53-годишният Адамович  почина на 14 януари, след като ден по-рано бе нападнат и тежко ранен с нож в гърдите по време на благотворителен концерт. Павел Адамович е кмет на Гданск от 1998. Заради либералните си възгледи той е заплашван и атакуван от проправителствени  и крайно десни политически кръгове.  След убийството хиляди хора и политически лидери заклеймиха разединението и омразата, припомни Живков. Бившият полски президент Лех Валенса обвини политиката за смъртоносното нападение срещу Адамович. 

На 133-а пленарна сесия на Комитета на регионите, която се проведе на  6 и 7 февруари и е първата за годината, представителите на местните и регионални власти са изработили  9 становища. Те са свързани откриването на нови европейски програми и с  предлаганите промени в действащите програми за образование, култура, научни изследвания и иновации. Обсъждани са темите  за дигитализацията в сектора на здравеопазването, справяне с онлайн дезинформацията, пътна безопасност и автоматизирана мобилност, каза още Живков.

Той припомни, че за България е особено важно да бъде активна по време на евровота, тъй като страната ни зависи в огромна степен от еврофондовете и е важно кой стои на кормилото на съюза.