България

1 млн. българи са без военна подготовка при мобилизация

  07.02.2019 10:04             
1 млн. българи са без военна подготовка при мобилизация

Приблизително 1 млн. българи, които подлежат на мобилизация, нямат военна подготовка. Това коментира вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов по време на годишната конференция на началника на отбраната в София.

Поводът за коментара му бе проекта за доброволна военна служба, за която Каракачанов настоява да се въведен. Той посочи, че така няма да се решат проблемите с некомплекта, но биха облекчили ситуацията в някои от формированията. Така биха подготвяли и хора от резерва. Каракачанов обърна внимание и на проблема с липсата на кадри и напомни, че за първа година постъпващите в армията са малко повече от напускащите. Според него не трябва да се съсредоточаваме върху големия процент кандидати за служба, които след това са отхвърляни заради здравни проблеми. „Тук нещо бъркаме, защото процентът е изключително голям, подобен няма нито в полицията, нито в пожарната, нито в други структури, коментира министърът.

Каракачанов припомни, че в последните две години са направени усилия за увеличение на заплатите, а амбицията е скокът да продължи. Той се надява тази година да започнат окончателно и трите проекта за модернизация – за изтребителите, корабите и бойните машини. Министърът припомни, че НС даде мандат кабинетът да преговори със САЩ за нов изтребител. За съжаление обаче проектът за Сухопътните войски се бавел и са нужни допълнителни усилия, за да стартира до края на годината. По проекта за ВМС министърът очаква тази година да се стигне до подписване на договор.

Трябва да развиваме възможностите на въоръжените ни сили по основната ни мисия - защитата на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на България, коментира още Каракачанов по време на форума. Той изтъкна, че съюзническите ни ангажименти в НАТО са изключително важни и трябва да ги спазваме. Средата за сигурност пък не се е подобрила в сравнение с преходната година. По думите му освен традиционните предизвикателства като проблемите в Източното Черноморие и района на Близкия изток, има и други компоненти -

Целесъобразно е извършването на нов стратегически преглед на отбраната, каза пък началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

монитор