Събития

Ортопед осъди катаджия във Враца заради практика от Европейския съд в Страсбург

  04.02.2019 20:18             
Ортопед осъди катаджия във Враца заради практика от Европейския съд в Страсбург

Уважаван ортопед от Враца успя да осъди катаджия по любопитно дело, в което адвокатът на лекаря обори обвинението с практика от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Преди дни съдия Веселка Иванова призна правото на медика, а ченгето беше осъдено да плати съдебни разноски за около 1 200 лева.

Делото за клевета било заведено от катаджията Т.Т. заради инцидент от 26 май 2018 г. Тогава в спешния център лекарят И.Т. давал дежурство, а докато помагал на болни пациенти дочул, че Т.Т. се заканва да го унищожи, ако му падне. Докторът подал жалба до ОД на МВР във Враца, до която катаджията лесно се одбрал и използвал да заведе дело за клевета.

Районният съд във Враца признал И.Т. за виновен, глобил го с 5 000 лева и наложил обезщетение за причинения страх у катаджията от още 2 000 лева. Отделно от това медикът трябвало да поеме и съдебните разноски.

В окръжния съд обаче присъдата се обърнала в полза на лекаря, тъй като адвокатът му Светла Генова цитирала практики и решения от Европейския съд по правата на човека. Според магистратите в Страсбург описаното в жалби и обяснения може да изразява мнение, но не може да се тълкува като набеждаване и още повече като клевета. След като взела под предвид европейската практика, съдия Веселка Иванова присъдила катаджията да плати 1 200 лева на доктора, за ужас на адвоката му Пламен Петков.

Според адвокат Светла Генова "познаването на европейската практика в дела от подобен род може да попречи на практиката от последните години, според която сръдливи полицаи завеждат дела срещу шофьори, които са ги набедили, че са им искали подкуп".

Присъдата по делото е окончателна и не подлежи на обжалване.