България

Мъж и жена, обвинени за измама със средства от европейски фондове, остават в ареста

  24.01.2019 13:04             
Мъж и жена, обвинени за измама със средства от европейски фондове, остават в ареста

Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд - Пловдив, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража, спрямо С. В. (на 50 г. ) и И. В. (на 45 години), съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата. Двамата са обвинени за това, че от 12 октомври 2017 г. до януари 2019 г., при условията на продължавано деяние, са реализирали измама със средства от европейски фондове, както и "пране" на пари.

Апелативните магистрати приеха, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че двамата са автори на престъпленията, в които са обвинени. Според магистратите няма опасност те да се укрият, но е на лице опасност при по-лека мярка да извършат престъпление - биха могли да окажат влияние на свидетелите и така да извършат престъпление спрямо правосъдието.

С.В. и И.В. са обвинени, че са предоставили неверни сведения пред Бюрата по труда в Пловдив, Раковски, Велинград, Котел, Сливен, Харманли и Свиленград и на Агенцията по заетостта - София, за да получат средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени от Европейския съюз на българската държава по проекти "Работа" и "Обучение и заетост". Средствата са в размер на 93 905.55 лв. За това деяние Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода.

В същия период двамата са обвинени, че са извършили повече от два пъти финансови операции с имущество - пари в общ размер на 93 905.55 лева, като са ги изтеглили от банкови сметки с титуляри 101 лица, чрез използване на издадените им банкови карти. За пране на пари наказанието е лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева.

Решението на Апелативния съд е окончателно.

24часа