Здраве

8-те най-лоши неща за зъбите

  21.01.2019 12:38             
8-те най-лоши неща за зъбите

От малки ни вменяват, че прекалено сладко може да увреди зъбите.

Сигурно е така, но има далеч по-лоши храни за зъбите, които трябва да избягваме.

Лед

Макар да не попада съвсем в графата на храните, замръзналата вода прави на пух и прах емайла на зъба и ако има лека пукнатина, след леда тя става доста по-широка.

Дражета за болно гърло

Да, може и да лекуват кашлицата, но със сигурност прецакват зъбите, които са изложени на захар и киселини много по-дълго от времето, в което ще изядем парче торта.

Крекери

Производителите на повечето марки от тези дребни закуски използват нишестета и изкуствени подобрители, които водят до образуване на кариеси.

Цитруси

Високата киселинност на портокалите, лимоните, грейпфрутите може да разяде зъбите с течение на времето. А ако имате стоматит, това може доста да обостри състоянието ви. Ако все пак не можете без тези плодове, тогава пийте много вода с тях.

Картофеният чипс

Подобно на крекерите, чипсът е пълен с обработени нишестета и други изкуствени обогатители, които помагат за загниването на зъбите. Това става, когато частици от чипса попадат между зъбите. Ако не може да се лишите от тази храна, тогава задължително използвайте интердентални четки или конци за зъби.

Царевичен кочан

Ако толкова много обичате царевица, преди да я консумирате, наронете зърната й в купичка и изхвърлете кочана. В противен случай рискувате да се сблъскате с пукнатини, повредени брекети, ако носите такива, и разместени зъбни протези.

Фъстъчено масло

Макар да не е много популярно у нас, имайте предвид, че в него се съдържа прекалено много захар. Освен това негова лепливост приканва гостоприемно бактериите да се настанят за по-дълго време върху зъбите.

Пуканки

Следващия път, когато отидете на кино, забравете за пуканките. Те може да са виновни за счупените ви зъби.

mila.bg