Събития

Проверка установи: Локомотивен машинист работи в хемодиализата във Видин

  20.01.2019 11:34             
Проверка установи: Локомотивен машинист работи в хемодиализата във Видин

Куп нарушения са открити в отделението по хемодиализа във видинската многопрофилна болница за активно лечение. Те са констатирани след след проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит", направена по жалба на пациенти.

Според Валери Нинков, който е  един от хората, изискали проверката, много от случващото се не е наред.

„Много са нещата, които не са редни. Главните са, че персоналът не е ваксиниран против хепатит В, пациентите също не са ваксинирани, както е по правилник. Технолозите, които се грижат за апаратурата нямат необходимата квалификация. Един от тях е локомотивен машинист, който не отговаря на никакви изисквания“, твърди пред Радио „Видин“ Нинков. В правилника за установения вътрешен трудов ред е записано, че този експерт трябва да е или специалист по електроника с минимум средно образование, или специалист по контролно-измервателни прибори и автоматика.

„Хигиената е на нулево ниво. В този одит са направени препоръки към ръководството на болницата, но явно нищо не е направено," допълни Нинков.

Проблемите в отделението станаха национално достояние през октомври м.г. след авария на водоочистващата система. Докато кризата беше преодоляна, умря пациент на отделението. 

Четете повече във в. "Конкурент" - всекидневникът на Северозапада.