България

Дете от приемно семейство спечели стипендия от национални институции

  18.01.2019 12:55             
Дете от приемно семейство спечели стипендия от национални институции

Митко Мариянов Георгиев е сред одобрените 12 стипендианти на шестото издание на инициативата „Продължи“ на Националната асоциация за приемна грижа и фондация Bcause. 14-годишното дете е настанено в приемно семейство в добричкото село Овчарово и в момента е ученик в седми клас в ОУ ”Отец Паисий” там. Успехът му е 5,36. Живее в приемното семейство на Любка Маринова от 2012., заедно със своят брат Константин, който е шести клас.

Само преди месец Митко получи поощрителна награда от конкурс за есе на тема ”Защо семейството е важно за детето”, организиран за втора година от Общинския младежки център ”Захари Стоянов” и фондация ”Лумос”.

Стипендията, за която е одобрен Митко Мариянов, е в размер на 50 лева месечно. Той ще я получава до края на учебната 2018/2019г., след което се кандидатства отново.

Инициативата „Продължи“ има за цел да подкрепя ученици в приемни семейства с месечни стипендии, за добро представяне в училище. В рамките на петте издания на инициативата, повече от 100 ученици са получили помощ. Стипендии се отпускат на деца, които са  настанени в приемни семейства и отговарят на следните условия: да са записани като редовни ученици в държавно или частно училище, което се намира в България; да са записани от VII до XI клас вкл.; средният им успех за изминалата учебна година да не е по-нисък от много добър (4,50). Изисква се и да нямат над 5 неизвинени отсъствия предната учебна година.

Кандидатите за стипендия изпращат свое съчинение на тема "Моите големи трудности и успехи" на Националната асоциация, за да бъдат одобрени за помощта.

дарик